SPREMAN ZA TRŽIŠTE Plin VTC osigurao stabilnost i čeka novog strateškog partnera

Plin VTC uspješno je završio još jednu poslovnu godinu i spreman je za tržište. Smatra to direktor Zvonko Kožnjak, koji kaže kako Plin VTC, koji ove godine ide na prodaju i traži strateškog partnera, danas predstavlja tvrtku koja ima stabilno, pozitivno poslovanje te svojim kupcima jamči sigurnost i kvalitetu.

SIGURNO POSLOVANJE
– Možemo reći kako je iza nas važan poslovni i investicijski ciklus u kojem smo u periodu od pet godina značajna sredstva uložili u novu mrežu, objekte, prostor i opremu. Od ukupno 14 milijuna kuna, veći dio sredstava osiguran je uz pomoć kredita HBOR-a, dok su ostalo bila vlastita sredstva. U ovom se trenu u Hrvatskoj privodi kraju okrupnjavanje tvrtki koje se bave plinom i očekujemo da će uskoro biti riješeno pitanje našeg novog poslovnog partnera odnosno prodaje – kaže Z. Kožnjak koji napominje kako je ovo pravo vrijeme za prodaju plinskog biznisa jer je 2021. godina, prema Zakonu o tržištu plina u RH, krajnji rok kada će se tržište plina otvoriti za kućanstva.

Tada će Plin VTC morati biti dio velikog sustava jer bi se kao mali distributer teško održao na tržištu pa je pronalaženje strateškog partnera i ulazak u veći sustav kupcima jamstvo sigurnosti za budućnost, smatra Z. Kožnjak. Prilikom izbora novog partnera, glavni je uvjet osigurati najbolju cijenu za kupce, poručuje Z. Kožnjak.

– Najvažnije je osigurati dobru cijenu plina za sve naše kupce, da budu zadovoljni. Ujedno, cilj nam je postići i sigurne poslovne uvjete za naša ukupno 33 zaposlenika – kaže Z. Kožnjak koji kaže će tvrtka i vlasnici – Grad i četiri općine odabrati onog partnera koji je spreman ispuniti ove važne uvjete.

NOVA MREŽA
U posljednjim četirima godinama tvrtka je izgradila više od stotinu kilometara nove mreže na području Virovitice, prigradskih naselja te općina Lukač i Suhopolje. Mreža je danas duga 380 kilometara, a svake godine tvrtka zabilježi oko 250 novih priključaka. Na svojem distribucijskom području Plin VTC ima 8086 korisnika, od kojih 6942 čine kućanstva, 883 otpada na gospodarstvo i poduzetnike, dok 261 čine sušare. Na distributivnom području Plina VTC postoji i 300 krajnjih korisnika drugih opskrbljivača.

vtc plin 2 Custom

Tvrtka se u posljednjih desetak godina riješila i „repova“ – starim vlasnicima vraćene su nekretnine, dvije privatne kuće u Rusanovoj ulici, koje su u prošlosti koristili zajedno s Virkomom. Izgradili su vlastitu zgradu u virovitičkoj Industrijskoj zoni i prostore koje su kupili i prije izgradnje vlastitog prostora koristili u palači Pejačević prodali tvrtki Poslovni park. Odvojili su se od drugih komunalnih djelatnosti i usluga pa je toplinsku energiju preuzela tvrtka Poslovni park. Plin VTC ostao je sam boriti se na tržištu.

– Mogu reći kako je sav taj posao podrazumijevao znatna financijska sredstva, no i da smo se uspjeli othrvati svim problemima i tvrtku dovesti do stabilnog poslovanja, na zadovoljstvo naših vlasnika – Grada Virovitice te Općina Suhopolje, Gradina, Lukač i Špišić Bukovica, a vjerujem i naših kupaca – smatra Z. Kožnjak.

PLINIFIKACIJA GRADINE
Iako se distribucijska mreža Plina VTC proteže na 380 kilometara u Virovitici, prigradskim naseljima te na dvije općine, plin još nije stigao u svako kućanstvo. Zato je jedan od prvih planova plinifikacija općine Gradina, koja je zbog sustava navodnjavanja, poljoprivredne proizvodnje i sušara prioritet među investicijama ove tvrtke za budućnost.

Promijenjeno 2500 plinomjera, još tri tisuće bit će zamijenjeno uskoro
Kako bi smanjio gubitke u mreži, Plin VTC dosad je postavio 2500 novih plinomjera. U skoroj budućnosti plan je izmijeniti još oko tri tisuće i tako smanjiti gubitke na minimum. Napor koji danas ulažu tri tima na usluzi građanima i koji su uglavnom na terenu, pokazuju i brojke. -Gubici su nam za prošlu godinu bili 0,8 %, a HERA dopušta do 3 %. Za usporedbu, nekad smo imali do 15 % gubitaka. Ovo značajno smanjenje rezultat je truda i ulaganja naše tvrtke, kao i napora naših ekipa, a koje zaista nastoje kupcima maksimalno izaći ususret i biti na raspolaganju 24 sata dnevno, neovisno je li riječ o priključcima, kvaru ili nekom drugom problemu na mreži – poručuje Z. Kožnjak. Uz plinomjere, potrebno je u skoroj budućnosti zamijeniti cijelu staru plinsku mrežu na području Virovitice, naglašava Z. Kožnjak. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content