Tomislav Tolušić: Kreće isplata prve rate izravnih plaćanja za više od 100.000 hrvatskih poljoprivrednika

Od sljedećeg petka, 15. veljače 2019. godine, započinje isplata prve rate izravnih plaćanja poljoprivrednicima u ukupnom iznosu od 1,5 milijardi kuna. Bit će isplaćena sredstva obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje. Također, isplatit će se i proizvodno vezane potpore za: krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, voće, povrće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve. Dodatna potpora u iznosu od 43,6 milijuna kuna namijenjena je mladim poljoprivrednicima, dok će 127,4 milijuna kuna potpora male vrijednosti biti isplaćeno za maslinovo ulje, duhan, mliječne krave, rasplodne krmače te očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara.

– Obećano – ispunjeno! Prva rata poticaja kreće sljedeći tjedan, na vrijeme da se naši poljoprivrednici mogu u miru pripremiti za proljetnu sjetvu – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te dodao.

– Ove godine podebljali smo proračun za potporu poljoprivrednicima, a svoje troškove administracije maksimalno srezali. Isplatit ćemo ukupno 3,6 milijardi kuna. Poljoprivreda je jedan od prioriteta ove Vlade i to se vidi u svakoj odluci, pravilniku i zakonu koji smo do sada pripremili i za koje smo lani proveli čak 176 savjetovanja s javnošću. U ožujku nastavljamo s isplatom prve rate te će biti isplaćeno 400 milijuna kuna poljoprivrednicima čija se gospodarstva nalaze u područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima – rekao je Tolušić.

poticaji

U drugoj rati izravnih plaćanja, koja će započeti u travnju a uključujući poravnanja završiti do 30. lipnja 2019. godine bit će isplaćeno 870 milijuna kuna. Ove godine bit će isplaćeno i 50 milijuna kuna za novu mjeru uvedenu prošle godine – Mjeru 14, Dobrobit životinja. Podsjetimo, u studenom 2018. godine poljoprivrednicima je isplaćen predujam izravnih plaćanja u iznosu od 1.135.634.915 kuna. Kroz sve oblike potpora poljoprivrednicima ćemo ove godine isplatiti ukupno 3,6 milijardi kuna kroz izravna plaćanja temeljem podnesenih Jedinstvenih zahtjeva za potporu u 2018. godini. (www.mps.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content