KREĆE SEZONA PALJENJA Kazne za paljenje otpada i izazivanje požara su paprene

Stigli su nam topliji dani, a s njima dolazi i povećan broj požara koje ne rijetko izazivaju nesavjesni građani koji pale otpad umjesto da ga odvoze na odlagališta. Iako je prema Odluci o komunalnom redu Grada Virovitice zabranjeno paljenje svih vrsta otpada uključujući i biološki otpad, stvari i predmeta na javnim i drugim otvorenim površinama, okućnicama, poljoprivrednim površinama, šumskom zemljištu i kanalima i dalje ima onih koji se toga ne pridržavaju.

Bitno je naglasiti, mjera spaljivanja biološkog otpada može se provesti samo uz prethodni nalog nadležne inspekcije i uz odobrenje nadležnog upravnog odjela Grada Virovitice koji će odrediti uvjete spaljivanja.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Virovitica Anto Tutić istaknuo je kako je ove godine do sada bilo 3 intervencije.

– Za sada nemamo puno intervencija no sezona paljenja tek dolazi. Ona najčešće kreće kada se počnu orezivati voćke i vinogradi, znači krajem ožujka. Ipak, mislim da smo povećali svijest građana jer prošle godine smo imali 14 požara otvorenih prostora, a nekoliko godina ranije brojka je išla i do 50-ak požara – zadovoljno je rekao Anto Tutić te istaknuo da se po Odluci gradskog vijeća ne smije paliti baš ništa. U suprotnom će snositi sankcije, odnosno za paljenje vatre na području grada Virovitice u svrhu spaljivanja bilo koje vrste otpada, kako komunalnog tako i biološkog, kazna iznosi 500 kuna. Ako vatru nekontrolirano pali pravna osoba kazna iznosi 5.000 kuna.

received 430623471049826

Vatrogasci savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira. Ukoliko se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci njihove općine, grada i županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad.

Tako je recimo u općini Suhopolje, u kojoj su češći požari otvorenih prostora pa su suhopoljski vatrogasci u posljednjih 7 dana imali čak četiri ovakve intervencije, također zabranjeno paljenje vatre na otvorenom. Na području općine Suhopolje od početka sazrijevanja strnih žitarica i uljarica, pa do završetka žetve i transporta usjeva s polja zabranjeno je spaljivati slamu, travu, raslinje i biljni otpad, kao i loženje vatre u bilo kojem obliku. Nakon završetka žetve, poljoprivredna poduzeća i individualni poljoprivrednici mogu spaljivati po odobrenju PU i uz angažiranje DVD-a za vrijeme spaljivanja.

received 1155341701317662

Također, i u općini Špišić Bukovica zabranjeno je paljenje svih vrsta otpada uključujući i biološki otpad, stvari i predmeta na javnim i drugim otvorenim površinama. Spaljivanje biloškog otpada može se provesti samo na okućnicama, poljoprivrednim površinama, šumskom zemljištu i kanalima i to na udaljenosti od najmanje 100 metara od najbliže stambene zone i po mirnom vremenu kako ne bi došlo do širenja vatre. Također, za svako paljenje potrebno je odobrenje Vatrogasne zajednice Općine Špišić Bukovica.

Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene su visoke kazne. Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 150.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 kuna. Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za što se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja. Ukoliko je djelo počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama. (www.icv.hr, žđl)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content