Udruga dijabetičara Virovitice održala redovnu skupštinu: Iza njih izuzetno uspješna godina

Udruga dijabetičara Virovitice danas (četvrtak) održala je redovnu Izvještajnu skupštinu na kojoj su podnesena izvješća o radu i financijska izvješća te doneseni planovi rada Udruge i klubova roditelja i djece te mladih dijabetičara. Predsjednica Udruge Zdenka Mikulčić-Drakulić osvrnula se na izuzetno uspješnu 2018.godinu te istaknula kako su najveći dio rada Udruge temeljili na edukaciji članova, potaknuti podacima o pandemijskom rastu broja oboljelih od šećerne bolesti, posebno kod djece i mladih. Organizirali su izlete i druženja te educirali javnost o važnosti prevencije dijabetesa.

Ono oko čega će pamtiti 2018. godinu je zasigurno najava HZZO-a o uvođenju nadoplate za gotovo sve vrste inzulina i ostalih lijekova dijabetičara.

IMG 20190321 171402 Fotor

– To je izazvalo zabrinutost i nezadovoljstvo svih dijabetičara, pa tako i članova naše Udruge. Aktivnosti naše krovne Udruge HSDU-a i pritisak ostalih udruga dovele su do odustajanja od te namjere. Zato pozivamo sve odgovorne od vlade do lokalne samouprave da u planiranju troškova liječenja šećerne bolesti prednost daju preventivi i osiguranju kvalitetnih lijekova. U konačnici to će smanjiti velike troškove za liječenje dijabetesa jer će se manji dio trošiti za liječenje komplikacija te bolesti – istaknula je predsjednica Mikulčić-Drakulić.

Kao najznačajniju aktivnost u prošloj godini Udruga ističe Susrete djece i mladih oboljelih od dijabetesa tip 1 koje je u Višnjici organizirao Klub mladih dijabetičara i Klub roditelja i djece dijabetičara. Predsjednica Kluba roditelja i djece dijabetičara, Danijela Crvenka, istaknula je kako su se u sklopu Susreta, osim sportskih igara, održale i brojne radionice, edukacije i zabavni sadržaj na kojemu su sudjelovala djeca i mladi iz raznih dijelova Hrvatske.

IMG 20190321 171239 Fotor

Udruga i klubovi i u ovu godinu ulaze optimistični i prepuni planova. Najveću pažnju i dalje planiraju posvetiti edukacijama, kako članova, tako i javnosti o važnosti ranog otkrivanja dijabetesa i opasnostima od njegovih komplikacija. Dio aktivnosti odnosit će se i na boravak u prirodi i rekreaciju, posebice kada je riječ o klubovima roditelji i djece te mladih dijabetičara koji u svojem planu rada imaju paintball i posjet adrenalinskom parku.

Skupštini su, uz predstavnike brojnih dijabetičkih udruga, nazočili i podršku dali županijska pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Melita Sirovica te gradski pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica.

(www.icv.hr, ml; foto: M. Lukačić)

[g-gallery gid=”515817″]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content