Nove izmjene Zakona o gradnji: Radni sastanak s projektantima i predstavnicima javnopravnih tijela

Nakon što su nedavno na snagu stupile izmjene Zakona o gradnji, Odsjek za prostorno uređenje Grada Virovitice organizirao je radni sastanak s projektantima i predstavnicima javnopravnih tijela oko načina primjene izmjena Zakona u praksi. Cilj je izaći u susret projektantima i investitorima koji se po prvi puta susreću sa sustavom e-dozvole kako bi se razriješile dilema koje su se pojavljuju u praksi.

Navedene izmjene pojeftinit će i pojednostavniti te ubrzati postupak ishođenja građevinskih i uporabnih dozvola. Naime, cijeli se postupak digitalizira te se uvodi elektroničko potpisivanje svih dozvola i projekata.

IMG 4325
Foto: M. Bašić

Također, jedinice lokalne samouprave, odnosno Grad Virovitica, sam će pribavljati posebne uvjete, potvrde glavnog projekta i uvjete priključka, što je do sada morao sam investitor.
Stranke će čitavo vrijeme postupka imati uvid u stanje predmeta i biti upućeni u to što se s njime događa, tko je odgovoran i kako postupa.

Inače, Grad Virovitica se po brzini izdavanja dozvola, u prosjeku od 15 dana, nalazi na trećem mjestu u Republici Hrvatskoj, koje dijeli s Dubrovnikom i Krapinom.

– Po statistici izdanih građevinskih dozvola za 2018. godinu, ukupno su izdane 74 dozvole. Sto posto zahtjeva je pozitivno riješeno i niti jedan nije odbijen niti odbačen. Kada gledamo period od početka 2018. godine do druge polovice travnja 2019., zaprimili smo preko 100 zahtjeva, što ukazuje na veliki porast, odnosno pozitivan trend gradnje – kazala je voditeljica Odsjeka za prostorno uređenje u Gradu Virovitici Alida Saračević – Moslavac.

IMG 4318 1
Foto: M. Bašić

U Odsjeku ističu kako im ovakva je brzo izdavanje građevinskih dozvola direktan uzrok temeljite pripreme i dogovora s projektantima i investitorima oko važnih pitanja.

– Sam postupak izdavanja dozvola sveli smo isključivo na administraciju i to u minimalnoj mjeri jer nam je u cilju svojim pristupom razbiti stvorenu predrasudu u javnosti da je birokracija spora i troma. Svjesni smo da smo ovdje upravo zbog građana i potencijalnih investitora te pružamo pomoć uvijek kada je to u našoj moći. Prije samog završetka projekta s investitorima i projektantima razrješavamo eventualne poteškoće koje su se pojavile pri projektiranju. Projektant dovršava projekt i podnosi se zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Nakon toga ostaje samo uvid u spis predmeta svim susjedima i postupak je zreo za rješavanje – ističe Alida Saračević – Moslavac. (virovitica.hr)

[g-gallery gid=”524547″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content