PREVENTIVNE SMJERNICE Policijska službenica govorila studentima na temu trgovanja ljudima

U dvorani Viro Visoke škole Virovitica policijska službenica PU virovitičko-podravske Ana Kratohvil Katić u ponedjeljak, 29. travnja, održala je predavanje studentima Menadžmenta ruralnog turizma i Destinacijskog menadžmenta na temu trgovanja ljudima ili trafficking.

Trgovanje ljudima je jedan od suvremenih primjera kršenja ljudskih prava radi stvaranja ilegalnog profita i prisutan je u svim državama svijeta i bilježi veliki trend rasta uz trgovinu drogom i oružjem.

Ljudska prava krše se tako da se žrtvama ograničava ili oduzme mogućnost kretanja, onemogućava im se komuniciranje s obitelji i okolinom te ih se iskorištava na razne načine. Žrtve trgovanja ljudima su u najvećem broju žene, djeca, mlade osobe, a sve češće i muškarci. Trgovanje ljudima može se dovesti u vezu i sa seks turizmom, kao fenomenom turističkih putovanja, jer postoji mogućnost da upravo žrtve trgovine ljudima završe kao pružatelji usluga u seks turizmu, uz neregularni rad, lažni i prisilni brak, trgovinu ljudskim organima, pornografiju i slično.

Trgovanje ljudima definirano je kao vrbovanje, kupnja, prodaja pod prijetnjom, silom, otmicom, prijevarom ili zloupotrebom položaja i ovlasti. Također, opisan je i ciklus trgovanja ljudima, od vrbovanja (najčešće preko društvenih mreža i općenito interneta) do transporta i eksploatacije osoba.

Zabrinjavajući su podaci Europola da su preko 80 posto žrtava trgovine ljudima žene te se procjenjuje da u modernom ropstvu danas živi oko 46 milijuna osoba i da trgovina ljudima godišnje donosi zaradu oko 29 milijardi eura.

Na kraju, dane su preventivne smjernice kako postupiti kada se utvrdi da je riječ o trgovini ljudima, kome se obratiti i koji su neki od načina za utvrđivanje jesmo li žrtve moguće trgovine ljudima. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content