PROŠIRENJE SUSTAVA NAVODNJAVANJA Županija prijavila sustav Kapinci – Vaška II. faza kojim će se navodnjavati novih 568 hektara

- PROMO -

Virovitičko-podravska županija prijavila je na Natječaj za provedbu Podmjere 4.3. „Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva“, tip operacije 4.3.1. „Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. – Sustav javnog navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza, ukupne vrijednosti 36.907.325 kuna.

– Virovitičko-podravska županija je poljoprivredno orijentirana županija. Velik dio naših projekata ima za cilj bolji život naših poljoprivrednika. Izradili smo sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, grade se još dva: Novi Gradac – Detkovac i Đolta. Za bespovratna europska sredstva prijavili smo sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza, a slijede nam i sustavi navodnjavanja Lukač, Čađavica, Đolta II. faza… Ovi sustavi navodnjavanja na novih gotovo 1.600 hektara (Novi Gradac-Detkovac, Đolta, te Kapinci – Vaška II. faza nap.a.), doprinijet će prvenstveno stopiranju katastrofalnih šteta od suša na ovom području, ali i većim prinosima našim poljoprivrednicima jer to je naša zadaća prema našim poljoprivrednicima. A kada ih sve izgradimo, Virovitičko-podravska županija bit će hrvatski lider u navodnjavanju – naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Projektom II. faze Kapinci – Vaška predviđeno je proširenje dosadašnjeg Sustava navodnjavanja za dodatnih 568 hektara. Područje proširenja sastoji se od dva dijela – sjevernog, uz naselje Novaki, površine 128 ha, te južnog, uz naselje Višnjica, površine 440 ha. Navedeno obuhvaća područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška.

Inače, potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, u kolovozu prošle godine označio je početak radova na dva nova sustava navodnjavanja u Virovitičko-podravskoj županiji, Novi Gradac – Detkovac i Đolta, kojima će se natapati novih oko 1.000 hektara površine na našem području, a sve u ukupnoj vrijednosti od 55 milijuna kuna, što se u stopostotnom iznosu financira europskim sredstvima.

Prije dvije godine otvoren je sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška koji se rasprostire na 1.260 hektara, a natapa se vodom iz rijeke Drave. Prema projekciji, Sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška II. faza će se putem cjevovoda spojiti na postojeći sustav te će se i ovih 568 hektara, također natapati vodom iz rijeke Drave. (www.vpz.hr)

Povezane vijesti

Skip to content