Gradu Virovitici dodijeljena Odluka o financiranju: Uskoro kompletna komunalna infrastruktura u Poduzetničkoj zoni Antunovac

U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta u petak, 24. svibnja održana je svečanost dodjele Odluka o financiranju u okviru Poziva “Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona” za 46 gradova i općina s područja RH, među kojima je i Grad Virovitica.

Predstavnicima lokalne samouprave odluke o financiranju dodijelio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Poziv je bio namijenjen za infrastrukturno opremanje poduzetničkih zona s ciljem poboljšanja njihove kvalitete i usluga koje pružaju.

Gradu Virovitici na navedenom natječaju odobren je projekt „Izgradnje ceste i druge komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni Antunovac“. Odluku je preuzeo gradonačelnik Ivica Kirin u nazočnosti Tihane Harmund, ravnateljice Razvojne agencije VTA koja je izradila projekt.

IMG 6393
Foto: M. Bašić

– Realizacijom projekta izgradit će se nova infrastruktura u zoni Antunovac, odnosno pristupne ceste s pješačkim stazama, vodoopskrbna mreža, mješovita kanalizacija, plinovod te javna rasvjete i elektronička komunikacijska infrastruktura. Zona će imati osiguranu svu komunalnu infrastrukturu, kao i pristup parcelama – rekao je gradonačelnik Kirin.

Prema riječima ravnateljice Razvojne agencije VTA Tihane Harmund, projekt je vrijedan 3.704.310,63 kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 3.148.293,61 kuna, odnosno 84,99%, dok preostali dio sufinancira prijavitelj, Grad Virovitica.

Uz ministra Darka Horvata te gradonačelnike i načelnike kojima su dodijeljene odluke o financiranju, svečanosti su nazočili i državni tajnici Ministarstva Nataša Mikuš Žigman, Mario Antonić i Zdenko Lucić, državna tajnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Spomenka Đurić, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec te pomoćnice ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac i Ivana Soić.

IMG 6511
Foto: M. Bašić

– Današnjom dodjelom Odluka o financiranju ponovno se potvrđuje važnost europskih fondova koji nam stoje na raspolaganju, s obzirom na to da provedbu projekta pratimo s gotovo 270 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ovo je još jedan dobar temelj za realizaciju novih investicija i stvaranje novih kvalitetnih radnih mjesta – naglasio je ministar Horvat.

Ukupna vrijednost projekata iznosi 425,3 milijuna kuna, od čega je bespovratnih sredstava 268,6 milijuna kuna. Postupak dodjele provela je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU), čiji je ravnatelj Tomislav Petric naglasio kako se Poziv mogao zatvoriti i puno ranije, no da u tom slučaju ne bi govorili od 46 projekata, već njih desetak.

– Krajnji je cilj dužeg čekanja na odobravanje sredstava bio taj da se omogući sufinanciranje što većeg broja prijava. Želimo da nam projekti prolaze i da se posljedično lokalne zajednice nastave razvijati, a ne da ih odbijemo zbog nedostatka sredstava –  pojasnio je ravnatelj Petric. Dodatna alokacija sredstava kako bi se sufinanciralo svih 46 projektnih prijedloga omogućena je dobrom suradnjom s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU.

IMG 6503
Foto: M. Bašić

– Poziv je prvotno bio otvoren na 76 milijuna kuna, da bismo danas zaključili priču s ukupno 268,6 milijuna kuna, od čega će u konačnici najveću korist imati i poduzetnici i cijela lokalna zajednica. Svima nam je cilj isti, a to je poticanje ulaganja i stvaranje povoljnijeg okruženja – naglasila je tom prilikom državna tajnica Spomenka Đurić.

Prihvatljivi prijavitelji ovog Poziva bile su jedinice lokalne uprave i područne (regionalne) samouprave koje su mogle ostvariti bespovratnu potporu vrijednosti između 1 i 10 milijuna kuna, a intenzitet sufinanciranja bio je 85 posto prihvatljivih troškova. (virovitica.hr, mingo.hr)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content