“SPORT I SRCE” Predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac otvorio prvi poslijediplomski tečaj medicinskog usavršavanja

U zgradi Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo u Orahovici, otvoren je 1. poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije “Sport i srce”. Riječ je o prvom ovakvom tečaju u Hrvatskoj koje organizira navedeni studij u suorganizaciji s Hrvatskim kardiološkim društvom te tri radne skupine za kardiologiju, prevenciju i rehabilitaciju rada i sporta, a pod visokim je pokroviteljstvom Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.

Nakon uvodnog otvaranja i pozdrava gostiju te opisa samog tečaja od strane jednog od voditelja istog, izv. prof. r. sc. Gorana Krstačića nazočnima se obratio i glavni voditelj, dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Aleksandar Včev.

– Osobito nam je zadovoljstvo organizirati ovaj tečaj koji ima multidisciplinirani pristup kardiologiji tjelesne i sportske radne aktivnosti. Na tečaju će predavati vrhunski hrvatski liječnici i stručnjaci kojima se od srca zahvaljujem na dolasku – rekao je Včev. Tečaj je otvorio predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Tomislav Grahovac, a među ostalima nazočan je bio i bivši hrvatski vaterpolski reprezentativac Danijel Premuš.

2705sportisrce 3 Custom

-Kako se sport razvija tako se razvijaju i svi problemi vezani uz njih, a ključni čimbenik je održavanje zdravlja sportaša i saniranje eventualnih ozljeda i zato je jako važno da su na ovom tečaju mladi ljudi koji su se odlučili baviti medicinom i koji će ubuduće morati pratiti trendove medicine kako bi pomogli u životu i sportu. Upravo zbog toga pohvaljujem, kako osobno tako i u ime Hrvatskog rukometnog saveza punom snagom podržavam ovaj tečaj. Jedan od velikih problema koji se javlja u sportu je pitanje dopinga ili uzimanja raznoraznih nedopuštenih sredstava i nažalost ima jako puno mladih sportaša koji nisu educirani u tom segmentu i po nekim oskudnim teretanama i sličnim prostorima se mladim sportašima guraju razna sredstva. Koliko god Wada i njene organizacije koje se bave tim problemom nastoje sankcionirati uzimanje bilo kakvih nedopuštenih sredstava, mislim da je prije svega iznimno bitno educirati mlade sportaše što se zapravo i kako smije uzeti nekakav suplement i kakvi su rizici svega toga – izjavio je Grahovac.

Drugi veliki problem je upravo zaštita kardiovaskularnog sustava, a opet je povezano s uzimanjem raznih doping sredstava. Naime, puno mladih sportaša ni ne znaju da imaju kardiovaskularni ili bilo koji drugi problem u krvožilnom sustavu i to već od doba puberteta jer se mladi danas jako rano počinju ozbiljno baviti sportom i naravno svi oni žele biti brži, jači i spremniji pa zato dolazi do velikog napora, a bez puno odmora i zbog tog nastaju problemi.

2705sportisrce 2 Custom e1558970948145

-Tu je uloga liječnika iznimno bitna i po meni bi se trebalo sve više i više liječnika uključivati u klubove kako bi netko educirao i djecu i trenere kako raditi na treninzima i u sportu općenito – zaključio je Grahovac koji je dekanu Včevu uručio dres hrvatske reprezentacije s njegovim prezimenom, a Včev je uzvratio dresom studija s prezimenom Grahovac.

Tečaj se nastavlja u utorak, 28. svibnja kada će između ostalih predavanje održati i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content