U petak, 17. svibnja, obilježavanje 25. obljetnice smrti prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora Stjepana Sulimanca

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjesnom groblju u Turnašici, u petak 17. svibnja od 10 sati obilježit će se 25. obljetnica smrti prvog potpredsjednika Hrvatskog sabora Stjepana Sulimanca Štefine. Obljetnica će se održati pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, a vijence će na Sulimančev grob položiti i izaslanstvo Virovitičko-podravske županije, Županijskog odbora HDZ-a, Općine Pitomača, Srednje škole u Pitomači koja nosi ime po tom pučkom tribunu, predstavnici obitelji Sulimanac… Nakon polaganja vijenaca, održat će se sveta misa zadušnica u Župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Turnašici, a uzvanici će obići i Spomen sobu Stjepana Sulimanca u obližnjoj školi u Turnašici kao i rodnu kuću Petra Preradovića u Grabrovnici. Od 14 sati u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca u Pitomači, održa će se predstavljanje knjige Stjepana Sulimanca “Temelji ljudske pravde”.

Stjepan Sulimanac – Štefina odrastao je u siromašnoj seljačkoj obitelji, a iz političkih razloga više puta je osuđivan za vrijeme bivše Jugoslavije zbog svoje vječite borbe za pravicu hrvatskoga naroda. Na prvim demokratskim izborima 1990. izabran je za zastupnika u Hrvatski sabor ispred Hrvatske demokratske zajednice i obnašao je dužnost potpredsjednika Hrvatskog sabora. Za njega se kao za malo kojeg političara može iskreno reći da je bio – čovjek iz naroda. I kad je sjedio u Hrvatskom saboru, ostao je skroman kakav je i bio. Znao je privući ljude svojim vatrenim govorima, a svaka njegova druga riječ bila je – “slobodna Hrvatska”. U vrijeme Domovinskoga rata znao je često otići i na prve crte obrane.

Bavio se i književnim radom. Njegovo prvo istaknutije djelo bio je igrokaz Uskrs slobode i ljubavi. Svoje pjesme i literarne radove objavljivao je u Hrvatskoj straži, Hrvatskom zadrugaru, Žumberačkim novinama, Maruliću, Danici i drugdje. Posmrtno je, 1995. godine odlikovan Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom. (www.icv.hr, vpz.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content