Učenici drugih razreda OŠ Josipa Kozarca Slatina posjetili Gradsku knjižnicu

Učenici drugih razreda Osnovne škole Josipa Kozarca Slatina posjetili su Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina. Knjižničarka je učenicima priredila pričaonicu na temu “Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige” kako bi potaknula učenike na promišljanje o likovima koji su učenicima poznati, a koji su im bili važni, s kojima su se mogli poistovjetiti, likovi s kojima su odrastali, putovali i otkrivali nepoznate krajeve, rješavali najteže zadaće, od kojih su učili kako se nositi s izazovima stvarnog svijeta.

Knjižničarka je odabrala dvije različite dječje priče, a ilustracije prikazivala na velikom platnu. Prva je najpoznatija bajka Charlesa Perraulta ”Mačak u čizmama”. Priča je to o neobičnom i čudesnom mačku koji je svome mladom gospodaru lukavošću i snalažljivošću priskrbio kraljevski dvor i ruku kraljeve kćeri, a sebi lagodan život i lov miševa samo za zabavu. Bajka je nazaboravni dio djetinjstva većine djece i upućuje kako se treba ponašati sukladno tadašnjim društvenim vrijednostima.

Zahvaljujući porukama koje se iz bajki mogu iščitati, one su svevremenske i univerzalne i govore o interakciji ljudskih odnosa koji se mogu primijeniti danas kao i prije tristo godina.

P5100003 Custom
foto: GKiČ Slatina

Druga je bajka Hansa Christiana Andersena ”Mala sirena”. U ovoj bajci ima dosta autobiografskih elemenata. Spoj je legende i mita sa zbiljskim svijetom, a izrazom i unutarnjem razvojem potpuno je originalna tvorevina. Bajka vješto odražava dodir s dječjom perspektivom. Autor se identificira sa slabijim i nesretnim junacima.

Na različite kreativne načine, knjižničarka je ponudila učenicima istražiti kako su ih današnji knjiški junaci inspirirali i nadahnjivali, te kao superjunaci pomogli oblikovati ono najvažnije u njihovim životima. Odgovor na pitanje trebali su izraziti stripom i crtežom na način da su se grupirali u manju skupinu kojoj je superjunakinja “Mala sirena” koja im odgovara svojim osobinama i dovoljna je njezina dirljiva živona priča i bezrezervna ljubav prema kraljeviću.

P5100003 1 Custom
foto: GKiČ Slatina

Preostale tri skupine odabrale su superjunaka “Mačka u čizmama” i postavile u situaciju u kojoj im pomaže pisati pisma, posuđuje im čizme ili se igra s njima. Mnogi su se na jedan dan potpuno pronašli u ulozi junaka iz svijeta knjige i stripa.

Učenici su izradili prekrasne aplikacije naziva ”Cvjetna lizalica” kojima je ukrašen dječji odjel knjižnice.

(www.icv.hr, adf, GKiČ Slatina)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content