UDAHNI ŽIVOT ZDRAVIM PLUĆIMA I ove godine Svjetski dan nepušenja bit će obilježen javnozdravstvenom akcijom

U Virovitičko-podravskoj županiji već se niz godina obilježava Svjetski dan nepušenja (31. svibnja), a u tome svakako najveći doprinos daje Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije. Podršku ovim aktivnostima pruža i Povjerenstvo za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije. Ove će godine Svjetski dan nepušenja u našoj županiji ponovno biti obilježen javnozdravstvenom akcijom pod nazivom „Udahni život zdravim plućima“.

Prvi dio akcije bit će u petak 31. svibnja 2019. godine, upravo na Svjetski dan nepušenja, i to u Pitomači gdje će od 10 do 11.30 sati biti postavljen štand na kojemu će stručnjaci Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja i Djelatnosti javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije zainteresiranim građanima posebnim uređajem mjeriti razinu ugljičnog monoksida u izdahu. Podatak o ugljičnom monoksidu govori kolika je sposobnost krvi da opslužuje tijelo kisikom, presudno važnim činiteljem za zdravlje i život. Pokazalo se da pušači imaju smanjenu sposobnost da njihova krv opslužuje tijelo kisikom i stoga su u većemu riziku po zdravlje jer ne mogu disati punim plućima. Građanima će tom prigodom biti podijeljeni i prigodni edukativni leci kako bi ustrajali u brizi za svoje zdravlje. Pozivaju se građani da posjete štand Zavoda za javno zdravstvo i informiraju se o zdravlju.

Štetan sastav cigarete1 Medium

Drugi dio ove javnozdravstvene akcije bit će sada već gotovo tradicionalna biciklijada po dijelu Virovitičko-podravske županije. Ova se biciklijada organizira u suradnji s Klubom za ekspedicionizam i sport (KEKS) iz Virovitice, a temeljem dobrih iskustava iz proteklih godina. Start biciklijade je u nedjelju 02. lipnja 2019. godine u 10.30 sati ispred Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici. Ruta je duga 36 kilometara i ide od centra Virovitice prema Rezovcu, Suhopolju (gdje je pauza), Gradini i Lukaču (nova pauza) te završava na Virovitičkim ribnjacima gdje će biti organiziran ručak za sudionike. Pozivaju se građani da se pridruže ovoj vožnji biciklima (kaciga je obavezna).

Ovom se javnozdravstvenom akcijom želi skrenuti pažnju javnosti na veliki javnozdravstveni problem štetne upotrebe duhanskih proizvoda, ohrabriti nepušače u nepušenju i potaknuti pušače na prestanak pušenja pa su svi pozvani da daju doprinos ovome cilju i tako osvijeste važnost skrbi o vlastitom zdravlju. (www.icv.hr, ZZJZ “Sveti Rok” VPŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content