ZAVRŠENI RADOVI Pogledajte kako izgleda prekrasan Dvorac Janković u Suhopolju, budući Centar za posjetitelje

Foto: K. Toplak

Završeni su radovi na budućem Centru za posjetitelje Suhopolje, Dvorcu Janković, koji je danas zasigurno jedan od najljepših dvoraca u Slavoniji. Ne tako davno, ovaj je dvorac bio ruševina, a od potpunog urušavanja spasila ga je Virovitičko-podravska županija. Zahvaljujući viziji tadašnjeg župana Tomislava Tolušića, Županija je u srpnju 2012. godine kupila park i dvorac s namjerom njegove obnove. Pripremila je dokumentaciju i prijavila ga na EU fondove. U kolovozu 2016. godine započela je i provedba EU projekta „Centar za posjetitelje – Dvorac Janković“ vrijednog 39,7 milijuna kuna. Radove je otvorio tada ministar regionalnog razvoja, danas potpredsjednik Vlade RH Tomislav Tolušić.

– U budućem Centru za posjetitelje u Suhopolju nalazit će se multimedijalni prostor, suvenirnica, smještajni kapaciteti, a bit će tu i 5D kino kakvo ne postoji od Zagreba do Osijeka. U tom kinu prikazivat će se filmovi o povijesti grofa Jankovića, Suhopolju, Virovitičko-podravskoj županiji. Sredstva je izdvojilo Ministarstvo turizma – rekao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Foto: K. Toplak

Kroz budući Centar za posjetitelje Dvorac Janković Suhopolje, potpredsjednika Vlade RH i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, saborske zastupnike Tomislava Sokola, Josipa Đakića i Vesnu Bedeković, kao i državnu tajnicu Nikolinu Brnjac, te predsjednika Hrvatske zajednice županija i župana šibensko-kninskog Gorana Pauka, proveo je virovitičko-podravski župan Igor Andrović u društvu, svojih zamjenika Marija Klementa i Darka Žužaka, kao i načelnika Općine Suhopolje Siniše Horvata…

Projekt obnove Dvorca Janković u Suhopolju jedan je od najvećih i najznačajnijih projekata Virovitičko-podravske županije. Projekt je napisala VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko podravske županije, nositelj je Virovitičko-podravska županija, a partneri Gradski muzej Virovitica, Općina Suhopolje, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije i VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije. Autor arhitektonskog projekta obnove je 3LHD-a interdisciplinarni arhitektonski ured. (vpz.hr, Foto: K. Toplak)