DONACIJA ŽIVOTA VRIJEDNA Dječjem vrtiću Cvrčak drugi uređaj koji automatski oživljava pacijenta

Virovitički Dječji vrtić Cvrčak postao je jučer (srijeda) jedina predškolska ustanova u Hrvatskoj koja se može pohvaliti ne s jednim, nego čak dva AVD-a (automatska vanjska defibrilatora). Prvi uređaj vrtiću je prošle godine poklonila Udruga Veliko srce Malom srcu, a zahvaljujući potpori dobročinitelja, novo divno djelo županijska podružnica ove udruge napravila je i ovog tjedna. Uređaj stoji 15.000 kuna, no njegova stvarna vrijednost je neprocjenjiva – oživljava i spašava osobe u srčanom zastoju do dolaska hitne medicinske pomoći.

SIGURAN ZA UPOTREBU

-Presretni smo što smo uspjeli sakupiti dovoljno novca za drugi uređaj i pokloniti ga vrtiću, u zgradi na Trgu dr. Ante Starčevića. Budući da je u toj zgradi oko stotinu djece, predškolaraca, a u blizini su Osnovna škola Vladimira Nazora, Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica (COOR) kao i niz zgrada, uređaj je važan za cijeli ovaj dio grada – kaže Irena Gros iz Udruge, inače majka djeteta rođenog sa srčanom greškom i odgojiteljica u Dječjem vrtiću Cvrčak.

Zahvalila je tom prigodom svima koji su poslušali potrebe Udruge te se dosad uključili u akcije prikupljanja pomoći. Posebno je zahvalila središnjici Udruge koja im, kaže, daje potporu, ali i Klubu za ekspedicionizam i sport „KEKS“, poduzećima i lokalnoj zajednici, Županiji, Gradu. Sve im je to, ističe, vjetar u leđa, da samo nastave s novim akcijama pomoći u skoroj budućnosti.

IMG 20190605 100909 Custom

Uređaj je, uz Irenu Gros, v.d. ravnateljice vrtića Sandri Moslavac uručio Zoran Vučak, voditelj programa prodaje tvrtke Schiller. Naglasio je važnost uređaja koji svoju maksimalnu iskoristivost pokazuje unutar tri ključne minute od srčanog aresta. Županu Igoru Androviću, ravnateljici županijskog Zavoda za hitnu medicinu Lahorki Weiss, zamjenici virovitičkog gradonačelnika Vlasti Honjek-Golinac te drugim uzvanicima demonstrirao je rad uređaja, objasnivši razliku kako ga koristiti kod odraslih, a kako kod djece.

Poručio je kako je riječ o iznimno sigurnom uređaju, kako za osobi koja pomaže unesrećenom, tako i za samog pacijenta, ali i da se nada kako ga vrtić, škole i okolne zgrade ipak neće morati upotrijebiti.

avd2

STANDARD ZA SVE

Župan Igor Andrović tom prigodom podijelio je i uvjerenja o položenom tečaju za korištenje AVD-a, a koji su nedavno prošle ravnateljica i dio odgojiteljica vrtića.

-Uređaj AVD ne smije biti luksuz, nego standard u našim vrtićima i školama jer spašava živote i nemedicinskom osoblju omogućava brzu reakciju i pomoć drugome. Zato ćemo putem našeg županijskog Zavoda za hitnu medicinu nastaviti s edukacijom odgojitelja u vrtićima, kao i nastavnika u školama, ali i svih građana za sigurnu upotrebu AVD-a, kako bi što više ljudi u pravom trenu drugome moglo spasiti život – istaknuo je župan.

Zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac izrazila je potporu Udruzi u njihovom nastojanju da ovakvim uređajima ustanove poput vrtića postanu još sigurnije te ih pohvalila za sve što rade za dobrobit djece, ali i odraslih.

V.d. ravnateljice Sandra Moslavac zahvalila je svima na ovoj vrijednoj donaciji s kojom je sada, uz dva uređaja, pokriven ne samo vrtić kao cjelina, nego i cijeli kvart te najavila kako će tečaj za njegovu sigurnu upotrebu proći još odgojiteljica. (www.icv.hr, mlo)

IMG 20190605 101419 Custom

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content