FOTO Ovogodišnje čačinačko Tijelovo odličan spoj duhovnosti i kulturne baštine

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Čačinci”, u suorganizaciji Turističke zajednice te pod pokroviteljstvom Općine, u Čačincima je održana tradicionalna, deveta duhovno-turistička manifestacija “Tijelovo 2019.”

Manifestacija je započela svetom misom u župnoj crkvi Presvetog Trojstva, a potom je krenula Tijelovska procesija kroz mjesto. Nakon procesije, u sportskoj dvorani Osnovne škole Antuna Gustava Matoša, održana je smotra folklora u nazočnosti zamjenika župana VPŽ Darka Žužaka, načelnika mađarske općine Csavoly Norberta Hamhabera te domaćina, načelnika općine Čačinci Mirka Mališa i njegovog zamjenika te ravnatelja Javne ustanove Parka prirode Papuk, Alena Jurenca. Sve nazočne uvodno je pozdravila predsjednica KUD-a Čačinci Emina Mužar.

Tijelovo Čačinci 14 Custom

– Od srca hvala svima što su svojim dolaskom uveličali našu manifestaciju jer na taj način dobivamo potvrdu da radimo dobro i kako smo na dobrom putu. Isto tako moram zahvaliti načelniku općine Mirku Mališu na svesrdnoj pomoći prilikom organizacije ove manifestacije kao i našem župniku Nedjeljku Androšu te ravnateljici osnovne škole Kristini Krmpotići svim članovima KUD-a na koje sam iznimno ponosna. Program koji smo pripremili na najbolji je mogući način dočarao bogatstvo narodnog stvaralaštva i kulturne tradicije koju već godinama nastojimo održavati i prenositi na mlade generacije. Ove godine mi smo se predstavili s dvije koreografije, našom već poznatom Slavonijom te premijerno Posavskim pjesama i plesovima koje smo uvježbali upravo za ovu priliku – rekla je Mužar.

Nazočnima se obratio i načelnik Mirko Malliš.

-Prije svega moram s ponosnom reći da su naši najveći gosti večeras, zapravo domaćini jer je zamjenik župana Darko Žužak rođeni Čačinčanin, a načelnik Csavolya Norbert Hamhaber vuče korijene iz naše općine, točnije njegov djed je rođen u mjestu Krajna. Velika zahvala KUD-u, Turističkoj zajednici, župi i župniku te osnovnoj školi koji nam svake godine pruže ovu prelijepu manifestaciju u kojoj svi uživamo – rekao je Mališ.

Tijelovo Čačinci 7 Custom

Smotru je otvorio zamjenik župana VPŽ Darko Žužak.

-Iznimno je važno u današnje vrijeme globalizacije čuvati našu narodnu i kulturnu tradiciju i upravo su ovakve manifestacije prilika da pokažemo naše kršćanske vrijednosti te veličinu i bogatstvo naše baštine, a na tome i dalje treba ustrajati. Hvala vam što sve ovo činite za svoje mjesto i svoju županiju, regiju i Domovinu – zaključio je Žužak.

I kako je rekla predsjednica KUD-a Čačinci Emina Mužar na kraju svog obraćanja, najljepše je uistinu bilo uživati uz jedinstven zvuk tamburice, šuškanje suknji i pocupkivanje snaša i bećara. Svoje pjesme i plesove u punoj dvorani pokazali su KUD Crkvari, KUU Voćin, KUD “Podravina” Čađavica, Mikleuš, Zdenci, “Matija Gubec” Donji Miholjac te domaćin KUD Čačinci koji su posebno plijenili pozornost odličnom, premijernom izvedbom Posavskih pjesama i plesova, za koje je koreografiju postavio Zvonimir Vuković.

Tijelovo Čačinci 22 Custom

Na kraju programa održan je izbor za najljepšu snašu. Svoje nošnje i prigode za koje su nošene predstavilo je pet kandidatkinja Helena Rugaš iz Čačinaca, Valentina Medved iz Zdenaca, Kristina Galešić iz Voćina, Valentina Predravac iz Čađavice te Veronika Vrtar iz Donjeg Miholjca. Stručno povjerenstvo u sastavu Miroslav Šarić, Zvonimir Vuković, Emina Mužar i Igor Juran donijeli su jednoglasnu odluku kako je najljepša snaša Tijelova 2019. Kristina Galešić iz Voćina.

-Osjećaj je odličan, malo me je držala trema, ali evo presretna sam jer sam se stvarno trudila da što bolje pokažem nošnju i prezentiram kraj iz kojeg dolazim. Čestitam organizatoru na sjajnoj priredbi i svim curama koje su se odlučile prijaviti. Ja jednostavno od malih nogu obožavam folklor i uživam biti dio svoga društva, a ova nagrada samo je jedan šlag na tortu kako za mene tako i za moje društvo – rekla je Galešić.

Tijelovo Čačinci 1 Custom

Ovaj praznik duhovnosti, baštine i zabave završio je ispred dvorane u velikom šatoru uz odličan nastup Čačinačkih tamburaša i legendarnog hrvatskog pjevača Dražena Žanka.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

[g-gallery gid=”536019″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content