Odbor za veterane u saborsku proceduru uputio amandman na Konačni prijedlog zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu

Odbor za veterane Hrvatskoga sabora u saborsku je proceduru uputio amandman na Konačni prijedlog zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu. Naime, na sjednici održanoj 12. lipnja razmotren je Konačni prijedlog Zakona koji je predsjedniku Hrvatskog sabora podnijela Vlada RH aktom 6. lipnja.

Prema riječima predstavnika predlagatelja, saborskog zastupnika i predsjednika Odbora Josipa Đakića, u Republici Hrvatskoj nema jedinstvenog zakona kojim se propisuju nematerijalna prava osoba nestalih u Domovinskom ratu i njihovih obitelji.

– Ovim se Zakonom zaštićuju temeljna prava nestalih osoba i njihovih obitelji te se istodobno pridonosi očuvanju njihovog dostojanstva. Njime se omogućuje revidiranje postojećeg sporazuma o traženju nestalih osoba s Republikom Srbijom – rekao je Đakić te istaknuo zamjerke koje je Odbor zamijetio te nastoji ispraviti svojim amandmanom.

– U raspravi, članovi Odbora zamjerili su nedostavljanje očitovanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova na zaključak Odbora na kojoj je raspravljen Prijedlog ovog zakona, a radi se o dostavi izvješća Povjerenstva za praćenje provedbe mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Republike Srbije Europskoj uniji s naglaskom na suradnju Republike Srbije u identifikaciji i otkrivanju sudbine nestalih osoba. Isto tako kao nedostatak je navedena činjenica da u samom Zakonu nijednom riječju nije spomenuta velikosrpska agresija koja je uzrok Domovinskog rata te je naglašeno da troškove traženja nestalih osoba njihovim obiteljima treba snositi Republika Hrvatska – rekao je Đakić dodavši da nije prihvaćeno obrazloženje o neprihvaćanju prijedloga o nagrađivanju otkupa informacija od strane Ministarstva hrvatskih branitelja te je postavljen upit o ukupnim sredstvima koja su utrošena za otkup informacijam o nestalim osobama.

Tako je Odbor jednoglasno donio odluku o predlaganju amandmana kojim se u članku 15. dodaje novi stavak koji govori kako će svaka fizička osoba koja pruži vjerodostojne podatke, informaciju ili dokumentaciju o mjestima masovnih ili pojedinačnih grobnica biti nagrađena prema pravilniku Ministarstva hrvatskih branitelja.

Odbor je donio i zaključak kojim traže Ured vijeća za nacionalnu sigurnost i Ministarstvo unutarnjih poslova dostave podatke o ukupno utrošenim sredstvima za otkup informacija o mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica odnosno nestalim osobama od završetka Domovinskog rata do danas. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content