Profesori Gimnazije P. Preradovića Virovitica Zdenka Kos i Miroslav Novosel odlaze u zasluženu mirovinu

Profesorica Zdenka Kos i profesor Miroslav Novosel iz Gimnazije Petra Preradovića Virovitica, nakon dugog radnog vijeka odlaze u zasluženu mirovinu.

Profesorica Zdenka Kos rođena je 1954. godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (jugoslavenski jezici i književnosti i pedagogija). Raditi je započela u Centru za odgoj i usmjereno obrazovanje u Virovitici kao profesorica hrvatskoga jezika, zatim je radila u Osnovnoj školi Petra Preradovića u Pitomači kao školska pedagoginja, a od 1994. u Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica kao profesorica hrvatskoga jezika.

Osim redovne nastave, cijelog se radnog vijeka bavila izvannastavnim radom: godinama je vodila novinarsku družinu u Gimnaziji, deset godina uređivala s učenicima školski list MAGG, a desetak godina s tadašnjom ravnateljicom Ivanom Bešir uređivala Godišnjak škole. Sudjelovala je s učenicima na 16 Državnih susreta LiDraNo (samostalni novinarski radovi, školski list, radijske emisije – ukupno 24 učenika), a 32 njena učenika sudjelovala su na državnim Natjecanjima iz Hrvatskoga jezika.

Suautorica je i urednica dvije monografije o Gimnaziji Petra Preradovića – s Ivanom Bešir 90 godina Gimnazije u Virovitici, a s Jasminkom Viljevac i Josipom Strijom – 100 godina Gimnazije u Virovitici. Bila je deset godina voditeljica Županijskoga stručnog vijeća profesora hrvatskoga jezika, a u dva mandata predsjednica Školskoga odbora. Napredovala je u zvanje profesorice savjetnice.

Radni vijek profesorice Kos obilježila je velika ljubav prema školi, učenicima i kolegama. U srcima učenika ostat će zapamćena kao dosljedna i pravedna nastavnica koji mnogo traži, ali i mnogo daje; kao netko tko uvijek uspije izvući ono najbolje iz svakog učenika.

Zadnju nastavnu godinu odradila je s jednakim entuzijazmom kao da joj je prva. Uvijek vedra i nasmijana, znala nas je razveseliti šalama i dogodovštinama iz svojih školskih dana i svog radnog vijeka. Avanturističkoga, sportskoga, umjetničkoga duha, profesorica Zdenka Kos prenijela je na kolektiv ljubav prema aktivnom životu koji će zasigurno nastaviti i u mirovini.

64579410 2394357427479899 5989863684237688832 n Custom
foto: facebook, Gimnazija Petra Preradovića Virovitica

Profesor Miroslav Novosel rođen je 1954. godine u Virovitici. Završio je studij sociologije i povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zadnjih 50 godina većinu vremena proveo je u zgradi Gimnazije, najprije kao učenik, a nakon završenog studija kao profesor.

Tijekom radnog vijeka predavao je niz društvenih predmeta, a najviše vremena proveo je predavajući sociologiju i povijest. Među učenicima je poznat kao vrstan i zanimljiv predavač koji je svojom energijom uspio održavati učeničku pozornost tijekom cijelog sata.

Kao sociolog tijekom radnog vijeka u dva je navrata provodio opsežna istraživanja o korištenju opijata među mladima, a iz sociologijske perspektive sudjelovao je i u raspravi o položaju i značenju obitelji u suvremenom društvu. Kao povjesničar posvetio se istraživanju lokalne povijesti. O tim temama držao je predavanja u Gradskoj knjižnici i čitaonici, objavljivao stručne radove i priloge u zbornicima i časopisima, bio recenzent za pomoćni priručnik za 4.r osnovne škole te povijesnu knjigu prof. dr. Ivana Balte.

Tijekom radnog vijeka bio je mentor učenicima čiji su rezultati često završavali na državnoj razini natjecanja iz povijesti (u znanju i istraživačkim radovima).

Nakon bogatog radnog iskustva u zasluženu mirovinu odlazi kao iznimno cijenjen među učenicima i kolegama zbog svoje svestranosti i širokog općeg znanja koje je rado s njima dijelio.

(Gimnazija Petra Preradovića Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content