U sklopu Dana općine Crnac održana tradicionalna smotra folklora i izložba rukotvorina

Posebna priča stvara se već nekoliko godina u Crncu, jednoj od najmanjih općina u Virovitičko-podravskoj županiji. Naime, iako u ovom mjestu ne postoji Kulturno-umjetničko društvo, a mještani se svojski trude da ga osnuju, itekako se drži do čuvanja narodnih običaja i kulturne baštine. U tome prednjači Udruga žena ”CER” Crnac koja godinama u sklopu Dana općine organizira izložbu rukotvorina i smotru folklora. Tako je bilo i ove godine, uz prepoznatljiv moto ”Slavonijo dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje”.

-Da bi sačuvali naše veliko narodno bogatstvo i da se ne zaborave korijeni našeg Crnca te Slavonije i Slavonaca, i ove smo godine uz veliki trud naših članica organizirali izložbu rukotvorina te smotru folklora. Na izložbi su se predstavili Udruga rukotvorine Zdenci, Matica Slovačka Miljevci, naša domaća, mlada umjetnica Tijana Faktor te naše članice s raznim ručnim radovima. Od srca hvala svima te kulturno-umjetničkim društvima koja su došla i uveličala našu priredbu – rekla je predsjednica udruge ”CER” Nicole Velić, a potom je oba sadržaja otvorio općinski načelnik Mato Damjan.

Smotra folklora Crnac 2

-Prije svega moram zahvaliti udruzi ”CER” Na velikom trudu i angažmanu u sklopu Dana općine i pripremi ova dva sadržaja kojim znatno uljepšavaju našu proslavu. Ovo je odličan način da promoviramo bogatu kulturu baštinu našeg kraja pa iako nemamo svoje kulturno-umjetničko društvo, imamo ”CER” koji sve to odrađuje na vrhunski način i nadam se da će povući sve ljubitelje folklora da jednog dana dobijemo svoje društvo – rekao je Damjan.

Na smotri folklora zapjevala su i zaplesala društva: Matica slovačka Miljevci, Plesna skupina ”Iskra” iz Velikog Rastovca, djeca Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Zdenci, područni odjel Crnac, pjevačka skupina ”Bećaruše” iz Josipova, KUD Crkvari, Čačinci, ”Slavonci” Podravska Moslavina., ”Podravina” Čađavica, Mikleuš, ”Zdenac” Zdenci, ”Biseri Slavonije” Beničanci. Ljetna folklorna večer u Crncu završila je zabavom uz nastup ”Family banda” iz Sopja. (www.icv.hr, vg, Foto: V. Grgurić)

[g-gallery gid=”535067″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content