USKOK završio istragu: Djelatnica virovitičke Porezne uprave (57) oštetila više proračuna za gotovo milijun kuna

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Osijek) proveli su višemjesečno kriminalističko istraživanje nad hrvatskom državljankom (1962.), djelatnicom Porezne uprave Područnog ureda Virovitica, zbog osnova sumnje da je počinila više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem, izvještava PNUSKOK, utvrđeno je postojanje osnova sumnje da je osumnjičena od 19. svibnja 2011. godine do 13. ožujka 2017. godine, kao djelatnica Porezne uprave počinila više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave na način da je iskoristila svoj položaj i ovlasti, prekoračila granice svoje ovlasti i time sebi ili drugome pribavila nepripadnu imovinsku korist.

– Osumnjičena je bila ovlaštena za obavljanje poslova utvrđivanja poreza, doprinosa i drugih javnih davanja, usklađivanja statusnih podataka i vođenja dosjea, zaprimanja i obrade podnesenih prijava, provjere iskazanih podataka o poslovanju poreznih obveznika iz svoje nadležnosti i bilježenja poreznih obveza u poreznom knjigovodstvu – stoji u priopćenju PNUSKOKA.

Ona je naime, kako ju sumnjiče, u Informacijskom sustavu Porezne uprave ručno knjižila fiktivne uplate i preplate poreza i prireza na dohodak, doprinosa i drugih davanja, čime su nastale neistinite preplate koje je potom isplaćivala na tekuće račune članova obitelji i prijatelja.

USKOK navodi kako je ova kaznena djela počinila znajući da ti porezni obveznici nemaju pravo na povrat poreza i prireza na dohodak niti preplatu poreza na dodanu vrijednost, doprinosa i drugih davanja, a s ciljem da se osobno nepripadno materijalno okoristi, odnosno da se nepripadno materijalno okoriste članovi obitelji i prijatelji.

Time im je pribavljena korist, a na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske, proračuna Grada Virovitice i proračuna Općine Suhopolje.

Također, u namjeri da im neosnovano omogući zatvaranje dospjelih poreznih obveza, osumnjičena je neistinito na knjigovodstvenim karticama poreznih obveznika, inače članova njene obitelji i prijatelja, kao i sebi osobno, knjižila uplate doprinosa za: mirovinsko osiguranje, zapošljavanje, zdravstveno osiguranje, zaštitu zdravlja na radu, mirovinsko osiguranje temeljem individualne kapitalizirane štednje.

Nadalje, osumnjičena je knjižila uplate poreza na: dodanu vrijednost, dobit, promet nekretnina, cestovna motorna vozila te poreza i prireza na dohodak.

– Te uplate nisu u stvarnosti uplaćene pa su njima zatvarane dospjele porezne obveze poreznih obveznika te im je na taj način pribavljena nepripadna imovinska korist, a na štetu državnog proračuna Republike Hrvatske, proračuna Grada Virovitice, proračuna Općine Suhopolje, proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, proračuna Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje te proračuna Virovitičko-podravske županije – ističu iz PNUSKOKA.

Prema priopćenju materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelima iznosi oko 921 tisuću kuna. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta protiv osumnjičene podnijela posebno izvješće. (www.icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content