DALMATINSKA FEŠTA ZA VELIKI JUBILEJ Proslavljeno 100 godina od dolaska Dalmatinaca u Feričance

Prava dalmatinska fešta viđena je u srcu Slavonije, u Feričancima. Naime, u tom mjestu ravno 100 godina živi velik broj Dalmatinaca koji su svoj veliki jubilej, a u organizaciji Udruge “Feričanci-Dalmatinska Zagora” proslavili nizom sadržaja.

Kako je istaknuto, više od 150 obitelji iz Dalmatinske zagore s područja Bitelića, Vučipolja, Zasioka, Dabra i Potravlja 1919. naselili su se u Feričancima.

-Nakon Dalmacije, najviše Dalmatinaca živi u Slavoniji. Desetljećima je sa sitnom prtljagom u koju bi stao čitav prethodni život, na tisuće ljudi s dalmatinskog krša odlazilo za boljim životom. Za sve njih Slavonija je bila obećana zemlja. Prije točno sto godina prvi koji su otišli iz ovog kraja odlučili su potražiti bolji život u pitomom slavonskom selu Feričanci i danas je zapravo teško opisati kakvi su osjećaji u svima nama čiji su stariji došli davno u Feričance. Značajniji početak cijele ove priče bio je ostvarivanjem suradnje dva hrvatska kraja koji je započeo još 2008. godine kada je potpisana povelja prijateljstva između općina Hrvace i Feričanci – rekao je u pripremi organizacije dopredsjednik Udruge “Feričanci – Dalmatinska zagora” Marijan Marunica.

100 godina Dalmatinaca u Feričancima 1 Custom

Proslavi su nazočili veliki prijatelji Feričanaca, čelnici i mještani dalmatinske općine Hrvace, odakle i potječe najviše Dalmatinaca u Feričancima, pa je tako proslavu uveličao gradonačelnik Dinko Bošnjak, klapa Hrvace te ženska vokalna skupina Rusula iz Splita, sinjski alkari i alkarski momci, članovi Viteškog alkarskog društva iz Sinja te KUD-a Cetina iz Sinja. Na početku proslave pokraj stare škole otkriven je spomenik guslaru, rad Josipa Turkalja.

Tom su prigodom nazočne pozdravili Ivica Tomić, član Udruge “Feričanci – Dalmatinska zagora” te načelnik Općine Hrvace Dinko Bošnjak, koji je uz načelnika Općine Feričanci Marka Kneževića i otkrio spomenik. Spomenik je blagoslovio fra Stipan Bešlić gvardijan samostana Gospe Karmelske u Omišu, koji je u župnoj crkvi Duha Svetoga u Feričancima, uz župnika vlč. Vicka Obradovića, predvodio koncelebrirano misno slavlje.

-Zašto baš spomenik Guslaru, jer upravo je on simbol kulture, tradicije i porijekla Dalmatinske zagore, a nastao je prema dubokom reljefu asistenta Ivana Meštrovića, koji je u Americi naslijedio njegovu katedru, Josipa Turkalja. Neka ovaj guslar bude svjedok velike povijesne tradicije nas Dalmatinaca u Feričancima i neka nas zauvijek veže s rodnim krajem – rekao je Tomić.

100 godina Dalmatinaca u Feričancima 6 Custom

U nastavku proslave u prepunoj sportskoj dvorani OŠ Vladimira Nazora, upriličeno je i predstavljanje prigodne monografije skupine autora “Stoljeće Dalmatinaca u Feričancima 1919. – 2019.” te izložba fotografija i predmeta koji prikazuju nekadašnji život doseljenih predaka. Monografiju su predstavili Jasna Jurković, voditeljica Etnološkog i Arheološkog odjela u Zavičajnom muzeju Našice, ujedno i jedna od urednica knjige, Marijan Marunica, dopredsjednik Udruge Feričanci – Dalmatinska zagora te Slavko Žanko.

Svečanost je završila velikim kulturno-zabavnim programom ispod šatora u sportskom centru “Marko Bilandžić”. Uoči početka programa sve nazočne pozdravio je zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, a prigodnim su se riječima mnogobrojnim uzvanicima obratili i općinski načelnik Marko Knežević te predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipo Jukić. Predsjednik Udruge “Feričanci – Dalmatinska zagora” Zdenko Bilandžić zahvalio je svima koji su sudjelovali u organizaciji proslave ovog velikog jubileja, a posebno gostima iz Dalmacije uručivši prigodne zahvalnice. Uz domaćine, HKD Manuel Feričanci, u kulturno – umjetničkom su programu nastupili KUD Cetina iz Sinja s folklornom koreografijom s područja Dalmacije, klapa Hrvace i ženska vokalna skupina Rusula te, uz domaćina kao predstavnik slavonske pjesme i baštine, muška pjevačka skupina KUD-a Crkvari.

100 godina Dalmatinaca u Feričancima 7 Custom

Do sitnih jutarnjih sati goste i domaćine sjajno su zabavili dečki iz TS Berde Banda, a treba svakako reći da je cjelodnevni program vodila poznata voditeljica HRT-a, inače rođena Feričančanka Ivana Debeljak.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

[g-gallery gid=”537680″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content