MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE Obujam poljoprivredne proizvodnje povećan za pet posto, najveće povećanje bilježi proizvodnja kukuruza

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku fizički obujam poljoprivredne bruto proizvodnje u 2018. u odnosu na 2017. godinu povećan je za 5,0%. Rast je ostvaren zahvaljujući povećanju biljne proizvodnje za 14,8%, a najveće povećanje bilježi proizvodnja kukuruza (37,7% ), grožđa (25,7 %), soje (18 %) te pšenice (8,5 %).
Proizvodi koji imaju znatniji udio u stočnoj proizvodnji bilježe pad proizvodnje u 2018. u odnosu na 2017., osim proizvodnje svinja, koja u istom razdoblju bilježi rast za 5,8%.

Ministarstvo poljoprivrede je u protekle tri godine donijelo niz programa potpore poljoprivrednim proizvođačima kojima je cilj zaustaviti negativne trendove. Novi programi potpore u biljnoj proizvodnji i stočarskoj proizvodnji, pravovremena isplata potpora te visoka razina iskorištenosti mjera iz Programa ruralnog razvoja RH, doprinijeli su ovim pozitivnim pokazateljima. Program obnove narušenog proizvodnog potencijala u sektoru govedarstva, koji je lani usvojila Vlada RH, s dvije mjere potpore: kupovina steonih junica i uzgoj rasplodnih junica, već daje prve rezultate, pa je tako broj krava u srpnju 2019. narastao na 156.574 u odnosu na travanj kada je bio 154.271.

Za uzgajivače svinja su, uz sva ograničenja EU zakonodavstva, uspjeli osigurati državnu potporu za rasplodne krmače, a za uzgojno valjane krmače osigurali su dodatno plaćanje stimulirajući uzgajivače za uzgoj kvalitetnih grla, s ukupno 1000 kuna po grlu životinje. Tovljačima svinja, koji su bili nepravedno izostavljeni, omogućili su korištenje plavog dizela i to 40 litara po grlu tovljenika, što je rezultiralo uštedom svinjogojcima od 3,3 milijuna kuna.

Prošle godine uveli su novu mjeru u Program ruralnog razvoja RH – „Dobrobit životinja” koju koristi 2.200 stočara, a primjenu nadstandarda za krmače i nazimice dobivaju po 253 eura po uvjetnom grlu. Kroz Program ruralnog razvoja RH ugovoreno je ukupno 616 projekata u sektoru stočarstva u vrijednosti od 1,27 milijardi kuna. Riječ je o izgradnji novih farmi, tovilišta, gnojnica, novoj mehanizaciji i sl.

Ministarstvo poljoprivrede provodi edukaciju svinjogojaca i uzgojne programe za crnu slavonsku svinju i turopoljsku svinju. Prošle godine pokrenuli su projekt revitalizacije uzgoja banijske šare, koja je treća hrvatska autohtona pasmina svinja, a rade i na povećanju populacije svinja pasmine mangulice. Za izvorne i zaštićene pasmine svinja prošle je godine svinjogojcima isplaćeno ukupno 24 milijuna kuna.

Krajem godine planiraju poseban natječaj u okviru mjere 4 za energetsku učinkovitost, kako bi poljoprivrednici mogli proizvoditi energiju za potrebe vlastitog gospodarstva iz obnovljivih izvora energije – pokrivat će do 90% troškova. Realizacijom tih ulaganja ubrzo očekuju povećanje stočarske proizvodnje u Hrvatskoj. (poljoprivreda.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content