NOVA PRIJEVARA Ne javljajte se, a posebno ne odgovarajte na ove propuštene pozive, mogli bi vas skupo koštati

Zovu vas iz Irske, Velike Britanije, Švedske, Norveške, Finske, Estonije pa i drugih europskih zemalja, a tamo nemate prijatelje ili rodbinu. Dakako, nemojte se javiti a posebno ne odgovarati na propušten poziv jer bi to moglo biti prilično skupo. I brojni su brojevi mobilnih telefona Karlovčana na popisima prevaranata koji na ovaj način pokušavaju izvući protupravnu imovinsku korist, piše kaportal.rtl.hr.

Karlovčanka s kojom smo razgovarali već danima je na udaru inozemnih poziva a dobiva ih i desetak po danu. Prozrela je da se radi o nečemu ilegalnom pa se ne javlja, no to svakako iritira i nju i njezinu obitelj. Brojevi su redom iz zemalja koje smo naveli, a sumnja da je na “pik” telekomunikacijske bande došla zato jer je još davno svoj broj mobitela prijavila u imenik koji se nalazi u web imeniku.

Što se točno događa i kakve mogu biti posljedice ovakvih napada pitali smo PU karlovačku koja nam odgovara da tijekom 2019. godine u Policijskoj upravi karlovačkoj nije bilo prijava građana vezano za navedene slučajeve prijevara putem telefonskih poziva iz inozemstva.

– Upoznati smo s takvim pokušajima prijevara na području drugih policijskih uprava, a koje uključuju kratko pozivanje korisnika kako bi korisnicima ostala informacija o propuštenom pozivu na koji onda korisnici mogu uzvratiti poziv što može rezultirati visokim troškovima (pozivanje međunarodnih ili satelitskih brojeva). Najbolja zaštita od neželjenih iznosa računa je ignoriranje takvih poziva, odnosno ne uzvraćanje propuštenog poziva, kažu nam u policiji.

U policiji kažu da svakako treba biti dodatno oprezan, a ukoliko se posumnja da se radi o zlouporabi ili prijevari, odnosno neželjenoj elektroničkoj komunikaciji od velike je važnosti da korisnici uvijek prijave takve brojeve svom operatoru (davatelju usluge) ili HAKOM-u.

Tako bi se , dodaju, stiglo na vrijeme reagirati odnosno evidentirati takve brojeve kao neželjene u elektroničkoj komunikaciji. U slučaju nastanka materijalne štete za korisnike isto treba prijaviti nadležnoj policijskoj postaji. (kaportal.rtl.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content