SEDAM NOVIH PROJEKATA Novo ruho, ali i uštede dobit će Centar kulture, mjesni domovi, škola u Milanovcu i Streljana

U virovitičkoj Gradskoj vijećnici danas (srijeda) je održana početna konferencija projekata odobrenih u sklopu poziva Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“. Konferencija se odnosila na energetsku obnovu zgrade Centra kulture, mjesnih domova u Golom Brdu, Rezovcu, Koriji i Podgorju, Područne škole u Milanovcu te Streljane u Virovitici. Neki od radova koji će se izvoditi su obnova fasada, zamjena postojeće stolarije, zamjena postojećih grijaćih tijela… Osim što će zgrade dobiti novo ruho, čime se vizualno uljepšavaju objekti na području grada Virovitice, očekuju se i značajne uštede u potrošnji energije. Uštede toplinske i godišnje primarne energije bit će veće od 50 posto u odnosu na trenutno stanje, što je bio i jedan od uvjeta natječaja.

– Nastavljamo dalje s projektima energetske obnove. Već smo završili tri projekta, zgradu OŠ Ivane Brlić-Mažuranić i obje zgrade vrtića, a danas krećemo sa sedam novih projekata. Ukupna vrijednost projekata je oko 13 milijuna kuna, oko 60 posto sredstava financira Europska unija, a za ostali dio sredstava koji bi Grad kao nositelj projekata trebao financirati, javili smo se na Fond za sufinanciranje gdje imamo pravo, sukladno skupini indeksa razvijenosti, dobiti sredstava za naš dio sufinanciranja – rekla je Tihana Harmund, ravnateljica Razvojne agencije VTA te istaknula da se očekivana ušteda kreće do čak 74 posto.

IMG 0375 Medium

Grad Virovitica odlučio je energetski obnoviti sve zgrade u vlasništvu Grada Virovitice, koje su u derutnom stanju i kroz čiju obnovu mogu smanjiti troškove te u konačnici ostvariti uštede.

– Drago mi je da su se otvorili upravo ti dijelovi fondova Europske unije koji financiraju energetsku obnovu, a kada naše projekte prijavimo i Fondu za financiranje naš trošak bi trebao biti 15 posto. Zbog toga ulazimo u obnovu svih tih objekata kako bi smanjili potrošnju i ostvarili uštedu. Taj novac koji uštedimo kroz energetsku obnovu moći ćemo dalje ulagati u opremu, a bit će i više novaca za djecu, igrališta i sve ono što naše građane najviše muči. Škole su više-manje gotove, ostala je još Područna škola Milanovac, a za još nekoliko objekata čekamo odluku tako da Grad Virovitica u sljedećih dvije godine planira obnoviti sve svoje javne objekte – rekao je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin te dodao da na taj način daju primjer privatnom sektoru, ali i državnom da i oni uređuju svoje zgrade na području grada.

IMG 0390 Medium

Početnoj konferenciju nazočili su i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, gradski pročelnici i drugi djletnici Gradske uprave, predstavnici Mjesnih odbora, kao i gradskih tvrtki te razvojnih agencija, a među njima je bio i Milan Krmpotić, predsjednik Mjesnog odbora Podgorje.

– Stanovnici Podgorja definitivno će s oduševljenjem dočekati ovu energetsku obnovu Mjesnog doma, koja je već prošla prvu fazu, odnosno dobili smo fasadu prije 4, 5 godina, a sada nam dolazi kompletna infrastruktura, od grijanja, rasvjete i ostalog. Ova obnova za nas puno znači, budući da u Podgorju, na što smo ponosni, imamo velik broj udruga koje koriste taj prostor – rekao je M. Krmpotić te zahvalio gradonačelniku, Gradu Virovitici i Razvojnoj agenciji što su mogućnost EU fondova iskoristili za obnovu njihovog Mjesnog doma. (www.icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

[g-gallery gid=”538888″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content