DAN PAPRIKE U ŠAFRAMU Salihćehajić: U cilju povećanja kooperacije podigli smo otkupnu cijenu na tri kune po kilogramu

Vodeći proizvođač začina u Hrvatskoj, tvrtka Šafram, danas (petak) je u svom pogonu u Turanovcu održala Dan paprike, sada već tradicionalno okupljanje sadašnjih, ali i potencijalnih kooperanata koji bi htjeli saditi začinsku papriku, ali imaju određene nedoumice.

Na samom početku organiziran je odlazak u polje u prisutnosti direktorice tvrtke Arijane Šafranko Salihćehajić i voditelja proizvodnje Željka Vlašića, koji su spremno odgovarali na sva pitanja i pokušali razsjasniti  sve nejasnoće vezane za proizvodnju začinske paprike. Danu paprike u tvrtki Šafram nazočili su i načelnik općine Lukač Đuro Bukvić, načelnik općine Suhopolje Siniša Horvat, načelnik općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler, načelnik općine Pitomača Željko Grgačić i tajnik Sportske zajednice grada Virovitice Tihomir Majstorović.

MG 1672

-Današnje okupljanje namijenjeno je više početnicima jer je interes za sadnju začinske paprike naglo porastao. Često dobivamo razne upite i mailove, ali slika govori više od tisuću riječi, stoga je nabolje doći direktno u polje i upoznati se sa svim detaljima vezanim uz proizvodnju, a upravo iz tog razloga organizirali smo Dan paprike – rekla je na samom početku direktorica Arijana Šafranko Salihćehajić.

Paprika nije biljka koja se bere odjednom niti se može brati kombajnom, jer je vrijeme sazrijevanja raspoređeno u nekoliko faza. Unazad pet godina krenulo se načinom proizvodnje preko folije s navodnjavanjem “kap na kap”, koji se koristi i za prihranu, a rezultat je vrijeme dozrijevanja paprike 15-ak dana ranije u odnosu na berbe prije pet godina, koje su startale obično 5. rujna, tako da se paprika sada može brati već krajem kolovoza.

paprika 4

Veliki problem ove godine prestavljale su svakodnevne kiše u mjesecu svibnju, tako da se u proces sadnje paprike krenulo tek 15. lipnja, a to je vrijeme kada je paprika trebala već “stasati”.

-Trenutni broj naših stalnih, dugogodišnjih kooperanata vrti se oko 30, a današnjim okupljanjem cilj nam je bio privući nove, mlađe kooperante jer mogućnosti prerade su zaista velike, a naša tvornica još nije dovoljno iskorištena što se tiče tih kapaciteta – rekla je Šafranko.

Izvoz paprike ide u dobrom smjeru tako da straha od sadnje zaista ne bi trebalo biti.

-U cilju povećanja kooperacije podigli smo otkupnu cijenu, koja je ranijih godina iznosila 2,60 kuna po kilogramu, a sada iznosi tri kune, tako da bi i to trebao biti jedan od motivirajućih faktora za nove kooperante – zaključila je Arijana Šafranko Salihćehajić.

Tvrtka Šafram uz vlastiti pogon ima i svoje pokusno polje veličine 3,5 ha.

-U našem polju zasađeno je 200.000 sadnica paprike, od čega 150.000 otpada na palotaš papriku, a to je isključivo hibrid, koji daje prinos po jedinici površine do 30 tona i upravo zbog toga želja nam je skupiti što više mladih ljudi, jer nama je u interesu da si osiguramo potrebne sirovine, a njima da si osiguraju egzistenciju. Ako naš proizvod može uroditi otprilike 30 tona po hektaru, po otkupnoj cijeni od tri kune u konačnici taj bruto iznos kreće se oko 90.000 kuna, što zaista nije mali novac – dodao je voditelj proizvodnje Željko Vlašić.

MG 1746

Tvrtka Šafram također traži djelatnike za rad u sušari, skladištu i branje paprike. Satnica je 30 kuna. Svi zainteresirani za rad mogu se javiti voditelju proizvodnje Željku Vlašiću na 091/245-2454 ili u jutarnjim satima doći u tvornicu tvrtke Šafram u Turanovac.

(promo)

[g-gallery gid=”547672″]

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content