FOTO Više od 15.000 vjernika na hodočašću u Voćinu povodom blagdana Gospe Voćinske

U srijedu, 21. kolovoza, u svim župama Požeške biskupije slavio se blagdan Gospe Voćinske, a vjernici iz župa Katedralnog, Posavskog i Zapadno-slavonskog arhiđakonata hodočastili su toga dana u Voćin, tj. Svetište Gospe Voćinske.

Središnje hodočasničko euharistijsko slavlje i procesiju s likom Gospe Voćinske predvodio je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, a propovijedao je msgr. Janusz Stanislaw Blachowiak, otpravnik poslova nuncijature u Republici Hrvatskoj. Prema procjenama, u Voćinu ih se okupilo više od 15.000 hodočasnika koji su pridošli iz svih župa Požeške biskupije.

Crkva Pohoda Blažene Djevice Marije u Voćinu, uz duhovnu, ima i veliku kulturnu vrijednost. Sagrađena je u 15. stoljeću i iznimno je vrijedan primjer gotike u sjevernoj Hrvatskoj. Do temelja je uništena od strane srbo-čatničke horde 1991. godine da bi velikim naporima i sredstvima Požeške biskupije, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Virovitičko-podravske županije, Općine Voćin, gradova i općina Virovitičko-podravske županije, te brojnih donatora dvadeset godina kasnije bila izgrađena u izvornom obliku, a ključ obnovljene crkve 15. kolovoza 2011. godine voćinskom župniku vlč. Mladenu Štivinu predao je požeški biskup msgr. Antun Škvorčević. Vjernici iz Slavonije i drugih dijelova Hrvatske pojedinačno ili u skupinama hodočaste Voćinskoj Gospi tijekom cijele godine. (www.icv.hr, adf, Foto: K. Toplak)

[g-gallery gid=”546201″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content