ZAHVALNICA GRADA VLČ. IVICI ŠOHU Njegove početke u zajednici olakšali su najmlađi kojima se posvetio kako bi ih očuvao na ispravnom putu

Prvi ravnatelj Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici, osnivač molitvene zajednice. Klanjatelji Krvi Kristove, pokretač djela za duhovna zvanja i Župnog Caritasa u župama Milanovac i Taborište, Molitvenog vijenca Kraljice obitelji i Ljetnog oratorija za djecu i mlade, samo su neke od zasluga velečasnog Ivice Šoha koje su mu donijele Zlatnu plaketu Grada Virovitice za humanističku naobrazbu i pastoralne aktivnosti.

– Svakom čovjeku je drago kada netko primijeti njegov napor i trud i poželi ga pohvaliti tako da sam zahvalan i sretan, ali meni puno više znače rezultati – kaže ovaj rođeni Virovitičanin. – Srdačnost ljudi i poštovanje koje susrećem kod njih mi puno više znače i takve zahvale su mi puno draže – kaže iskreno.

S nepunih 29 godina, 2003. godine je osnivanjem Župe blaženog Alojzija Stepinca došao u Milanovac, koji je bio sjedište župe.

POSVEĆENOST MLADIMA

– Bilo je izazovno mladome čovjeku dovršiti crkvu koja je tek započeta i prikupiti zajednicu – otkriva svoje početke koje su mu olakšali oni najmlađi. – Godinama sam bio bliži djeci i mladima, oni su zapravo bili prva zajednica. Stariji su bili malo distancirani, ali sam preko djece, koja su neposredna, došao i do njih – kaže.

Koliko mu je važna zajednica te djeca i mladi, za koje kaže kako su u isto vrijeme najzahtjevnija, ali i najzahvalnija populacija, govore i sadržaji posvećeni najmlađim članovima zajednice kao što je, naprimjer, Ljetni oratorij za djecu i mlade koji broji 50-ak djece.

– Na mladima svijet ostaje, jako je važno odgajati buduće generacije. Ne smijemo stariti duhom i moramo mlade očuvati na ispravnom putu jer to nam je budućnost – ističe dekan Virovitičkog dekanata.

Ljubitelj je i lijepe glazbe te smatra kako, o čemu god govorili, Bogu moramo dati najbolje, uključujući i glazbu. U vrijeme studiranja na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu pet godina je bio član zbora Zagrebačke katedrale, stoga ne čudi činjenica da je i na „svom terenu“ nastavio s aktivnostima vezanim uz glazbeno izražavanje.

Šoh

CRKVAMA PRIBAVIO 14 ZVONA

– U prvoj župi sam oformio mješoviti zbor koji do dana današnjeg samo napreduje – ponosno otkriva. – Ovdje u Taborištu imamo tri zbora: pučki zbor u Rezovcu, mješoviti župni zbor i ženski sastav Matke, koje čuvaju i njeguju stare napjeve virovitičkog kraja. Snimili smo dva nosača zvuka s crkvenim napjevima kako se to kao naša baština ne bi zaboravilo – otkriva vlč. Ivica Šoh, koji ima i jedan zanimljiv hobi, također vezan za glazbu.

– Zvona, osim što imaju vjersku i religioznu ulogu da ljude pozivaju Bogu, pozivaju na molitvu i podsjećaju na prolaznost života. Također imaju i jednu određenu kulturnu baštinu i auditivnu prepoznatljivost – objašnjava župnik Župe sv. Leopolda Mandića o, kako kaže, jednoj od svojih okupiranosti života u pozitivnom smislu, koju je također podijelio sa zajednicom. – U ovih 16 godina u Virovitici uspio sam pribaviti 14 zvona. U Milanovcu sam za župnu crkvu nabavio četiri zvona, za Podgorje tri, a ovdje sada u Župi sv. Leopolda Mandića dva zvona za Rezovac i pet za Taborište. Dragi Bog je bio milostiv u tome da mi se to ostvari – zaključuje vlč. Ivica Šoh. (www.icv.hr, ea)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content