ČUVANJE TRADICIJE I OBIČAJA Župan Igor Andrović otvorio 12. Miljevačke dane kukuruza

Bile su tu delicije od kukuruza “na sto načina”. Kolači od kukuruza, prova, šapice od kukuruza, ali i, jednostavni kuhani kukuruz ljetos spremljen u hladnjaču kako bi dočekao 12. Miljevačke dane kukuruza ili „kukurice“ koji su se, standardno, održali uz pokroviteljstvo Savjeta za nacionalne manjine RH, Ureda za iseljene Slovake Bratislava, Virovitičko-podravske županije, Općine Nova Bukovica, i naravno, u organizaciji Matice slovačke Miljevci i koje je otvorio virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Sretan sam jer na jednom mjestu vidim ovoliko mladih, koji čuvaju i tradiciju i običaje, promičući tako i svoje mjesto Miljevci, općinu Novu Bukovicu, Virovitičko-podravsku županiju, kao i spoj Slovačke i Hrvatske, čuvajući pritom pozitivan duh Slavonije i Slovačke. Vi ste duša ovog naselja i na tome vam neizmjerno hvala – kazao je između ostalog, otvarajući 12. Miljevačke dane kukuruza ili „kukurice“ župan Igor Andrović.

U Miljevcima se tako moglo vidjeti i kako se nekada „komušalo kukuruz“ i kako je spreman u „čardak“. Radili su to i stari i mladi, uz neizostavnu rakiju, koja krijepi i grije, ali i pjesmu. Na ovogodišnjim 12. Miljevačkim danima kukuruza, svojom nazočnošću su događaj uveličali, između ostalih i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, saborski zastupnik Tomislav Žagar, predsjednik Matice Slovaka Hrvatske Mirko Vavra, predsjednik Općinskog vijeća Nova Bukovica Marko Radas, predsjednik Matice slovačke Miljevci, Đuro Sobol, župnik iz Nove Bukovice Mario Matijević, predsjednik Mjesnog odbora Miljevci Franjo Kraljik… Ove godine na manifestaciji su nastupili: Matica slovačka Miljevci dječja i starija skupina, PS Oščadnica, PŠ Miljevci, FS Lokčan, HKUD Bijela, MS Osijek, a izložbu su imali i Matica slovačka iz Zokovog Gaja. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

[g-gallery gid=”552024″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content