MELEM OD MEDA I KLEOPATRINA KUPKA Učenici Industrijsko-obrtničke škole Virovitica proizvode svoje proizvode

Čajevi, začini, melemi za usne pa čak i Kleopatrina kupka samo su neki od proizvoda koji su krasili izložbeni prostor učeničke zadruge Industrijsko-obrtničke škole „Marljive ruke“ na ovogodišnjem sajmu Agroexpo 2019. Macerati, odnosno pripravci dobiveni potapanjem određenih biljaka u ulju te hidrolati, često nazivani i cvjetne vodice, cvjećarsko-vrtlarske sekcije te simpatični sapuni i „bombice“ za kupanje kozmetičko-frizerske sekcije plijenili su poglede posjetitelja i motivirali ih da posjete atraktivan štand kreativnih srednjoškolaca.

zadnja ulja Custom

RADE SVI UČENICI

Od svih proizvoda koje izrade marljive ruke, učenici drugog razreda kozmetičara Ivani Čupen najdraža je Kleopatrina kupka.

– Kleopatrina kupka je mirisna sol, ružičaste je boje, ali može biti i bilo koje druge boje. To je nešto što služi za opuštanje i njegu kože te ju čini mekom i sjajnom – objašnjava ova učenica 2. razreda kozmetičara te nam otkriva kako izgleda proces nastanka proizvoda prirodne kozmetike.

– Uzmimo za primjer balzam za usne. On se radi od pčelinjeg voska, meda i biljaka. Najprije se vosak i med zagriju te otope, potom se ljekovito bilje ispreša i melje kako bi se pretvorilo u prah i na kraju se sve zajedno pomiješa i pusti nekoliko dana da odstoji kako bi se stvrdnulo – kaže Ivana Čupen.

zadnja štand Custom

U cijeli proces nastanka proizvoda prirodne kozmetike uključeni su svi razredi. Dok učenici nižih razreda proučavaju i pripremaju materijale potrebne za izradu sapuna, balzama za usne i soli za kupanje, učenici viših razreda sudjeluju u samoj proizvodnji.

– U školi slušamo predmete koji se time bave, kao što je naprimjer kozmetologija, tu prerađujemo sirovine s kojima radimo, a također imamo i svoj prostor u kojem se bavimo izradom naših kozmetičkih proizvoda – objašnjava Ivana te dodaje kako učenicima uvijek pomažu profesori mentori koji su im uvijek na raspolaganju.

PUDER OD PRAŠINE KAMILICE

Iako ova kreativna udruga dosta izlaže po sajmovima, zainteresirani za njihove ručno rađene proizvode uvijek ih mogu naći u Industrijsko-obrtničkoj školi. Što se tiče planova za budućnost, san im je otvoriti vlastiti izložbeni prostor u kojem bi prezentirali radove svojih ruku.

zadnja sapuni Custom

A što se tiče njenih osobnih planova, Ivanina želja je napraviti kozmetički preparat koji bi pokrivao nepravilnosti kože.

– Htjela bih napraviti puder za lice koji je potpuno na prirodnoj bazi, od prašine kamilice. Moguće ga je napraviti, ali treba još dosta raditi na tom projektu – tajanstveno se smiješi Ivana Čupen te dodaje kako je sve moguće kada postoji dobra volja. (www.icv.hr, ea)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content