Primjer dobre prakse i suradnje: Grad Virovitica nizom mjera pomaže rad udruga osoba s invaliditetom

Koje su mjere kojima Grad Virovitica pomaže udrugama osoba s invaliditetom, koliko se izdvaja za iste i na koje poteškoće nailaze, neke su od tema o kojima je zamjenica Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč – Knežević razgovarala sa zamjenicom gradonačelnika Virovitice Vlastom Honjek – Golinac i pročelnikom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alenom Bjelicom. Sastanak je održan u Gradskoj upravi, a nazočili su mu i savjetnici Pravobraniteljice Natalija Krajnović i Mario Burek.

Grad Virovitica pomaže udrugama osoba s invaliditetom kroz niz mjera koje je ovom prilikom prezentirao pročelnik Alen Bjelica. Grad tako, među ostalim, izdvaja 150.000,00 kuna godišnje za Zajedničku službu slijepih Virovitičko-podravske županije.

IMG 1102
Foto: virovitica.hr

– Konkretno, sredstva su namijenjena za troje zaposlenika, pri čemu je dvoje na puno radno vrijeme te jedna osoba na pola radnog vremena. Uz to, Grad za prostor na Trgu bana Josipa Jelačića, koji koristi Zajednička služba slijepih VPŽ i još devet udruga, plaća režije. Za ostale udruge osigurani su uredski prostori za koje one plaćaju, sukladno Odluci o najmu gradskih prostora, minimalne mjesečne naknade najma. Uz navedeno, Grad Virovitica sufinancira i projekte udruga u koje su uključene osobe s invaliditetom putem javnih natječaja za što se izdvaja oko 100.000 kuna, rekao je Alen Bjelica dodavši kako je, kada su u pitanju projekti, udrugama uvijek na raspolaganju pomoć i podrška gradske Razvojne agencije VTA.

Na području grada Virovitice osobama s invaliditetom nastoji se što je više moguće olakšati kretanje te time omogućiti pristup brojnim uslugama pa je tako Grad u svom planu uređenja središta, a i na inicijativu Povjerenstva za osobe s invaliditetom, prilagodio pješačke prijelaze, proširio parkirališna mjesta te postavio rampe za invalide.

IMG 1107
Foto: virovitica.hr

Zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek – Golinac i pročelnik Alen Bjelica osvrnuli su se ujedno i na mjere kojima se pomaže osobama s teškoćama u razvoju, posebno naglasivši važnost rane intervencije.

– Prošle godine u našem Dječjem vrtiću zaposlili smo dodatne članove tima za rad s djecom s lakšim teškoćama koja pohađaju redovan vrtić, odnosno osigurali smo plaće za dvoje zaposlenika. Ove godine, od 11. mjeseca, očekujemo i početak rada vrtića pri Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju. Naime, projekt izgradnje novog Centra privodi se kraju te se ovih dana očekuje početak preseljenja u nove prostore. Do sada smo u COOR-u imali osnovnu školu te socijalnu uslugu poludnevnog boravka. Novitet od ove godine je i program srednjoškolskog obrazovanja za zanimanja pomoćni krojač i pomoćni kartonažer, naglasili su ovom prilikom V. Honjek – Golinac i A. Bjelica.

IMG 1f8d2514ff42ca47fa172653dcd32b6b V

Nakon sastanka u Gradskoj upravi, zamjenica Pravobraniteljice Mira Pekeč – Knežević sa suradnicima, kao i pročelnik Alen Bjelica, održali su i sastanak s udrugama osoba s invaliditetom na kojem su bili predstavnici Organizacije slijepih VPŽ, Udruge gluhih i nagluhih, Udruge osoba s invaliditetom te Udruge invalida rada. Na sastanku se razgovaralo o problemima na koje udruge nailaze u radu, u osiguravanju osobnih asistenata, financiranjima, problemima s provođenjem projekata…

Nazočni su na kraju sastanka istaknuli izuzetnu suradnju s Gradom Viroviticom koji u mnogočemu može biti primjer dobre prakse i suradnje s udrugama osoba s invaliditetom. (virovitica.hr)

[g-gallery gid=”552126″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content