U Našicama održani tradicionalni 19. Dani slavonske šume

Već dugi niz godina jedan od najljepših gradova slavonske ravnice, Našice, priređuje najveći festival posvećen hrvatskim šumama: „Dani slavonske šume“. Devetnaesto izdanje festivala i ove je godine održano u prekrasnom središnjem našičkom parku u kojem se bez obzira na kišu, skupilo nekoliko tisuća ljudi koji su uživali. Festival je počeo još u četvrtak, a subota je bila središnji dan svih događanja. Gradonačelnik Josip Miletić na otvorenju je poželio dobrodošlicu svim gostima te pozdravio sugrađane.

Dani slavonske šume 4

– S ponosom ističem kao naš grad ove godine obilježava značajne obljetnice, prije svega 790 godina Grada Našica, 130 godina Hrvatskog kulturnog društva “Lisinski” te 19. Dane slavonske šume, koji su pečat na cijelu priču. Hvala svima koji ste došli u ovako velikom broju, svima koji su pomogli da ovaj festival i ove godine bude ovako uspješan – rekao je Miletić te potom pozdravio i visoke uzvanike koji su nazočili otvorenju.

Među njima bili su izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Domagoj Mikulić, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, pomoćnici ministara Snježana Brzica i Zdravko Vukić te počasni građani Našica, general Mladen Markač i voditelj programa Branko Uvodić. Otvorenju je, u ime predsjednika Uprave Hrvatskih šuma, nazočio bivši gradonačelnik Našica, Krešimir Žagar.

U ime premijera i župana te u svoje osobno ime, nazočne je pozdravio  dožupan Goran Ivanović.

Dani slavonske šume 12

 

POTENCIJAL I DAR

– Jedna od asocijacija na Slavoniju, Baranju i Srijem upravo su šume, a pod šumama naša županija ima 113.000 hektara. Zato je ovaj festival važan, jer promiče i čuva naše veliko bogatstvo – poručio je Ivanović.

Važan 19. Festival “Dani slavonske šume” i 13. Obrtnički sajam koji je postavljen u parku, otvorio je izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, saborski zastupnik Domagoj Mikulić.

– Čast mi je biti na ovom festivalu u čast šume i tradicije. Šuma je potencijal i dar koji imamo obvezu očuvati za buduće generacije i zato hvala Našicama, Hrvatskim šumama i svima koji priređuju ovaj festival – rekao je Mikulić.

Program otvorenja vodio je Branko Uvodić, a u programu su sudjelovali: mješoviti pjevački zbor HKD-a “Lisinski” Našice, Vukojevački starčevi, a poseban pljesak zaslužila je Crkvaračka garda KUD-a “Crkvari” iz Crkvara, koja je potom i zapjevala nekoliko tradicijskih pjesama. Riječ je zapravo o muškoj pjevačkoj skupini ovoga društva koja se u Našicama predstavila i odorama povijesne postrojbe ovoga kraja. Otvorenje je na odličan način zaokružio sjajni vokal iz Međimurja Mirko Švenda –Žiga.

Dani slavonske šume 15

NATJECANJE ŠUMARSKIH RADNIKA

Uz brojne druge zanimljive sadržaje, u Velikom parku održano je državno natjecanje šumarskih radnika sjekača iz šest slavonskih uprava šuma i to: Vinkovaca, Osijeka, Nove Gradiške, Slatine, Požege i Našica. Ekipno je prvo mjesto zauzela Uprava šuma Vinkovci, drugo Uprava šuma Osijek, a treće domaća ekipa Uprave šuma Našice. Pojedinačno je najbolji bio Vinkovčanin Ante Zadro, drugi je bio njegov kolega iz iste podružnice, Pero Knežević, a treći Miroslav Florijančić iz Uprave šuma Našice.

Na 13. Obrtničkom sajmu predstavilo se oko 40 izlagača, a u Velikom parku bilo je organizirano i natjecanje u kuhanju slavonskog čobanca, Memorijalni vatrogasni kup “Matković-Ivić”, zatim brojne izložbe, prikazi rada, radionice, natjecanja, prezentacije, akcije i još mnogi drugi zanimljivi sadržaji. Festivalska događanja završila su uz „Noć našičkog rock’n’rolla“, odnosno koncert grupe Cookie. (www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”549440″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content