FOTO U Grabrovnici posađena lipa kao simbol zajedničke suradnje i prijateljstva između općine Pitomača i grada Csurga

Danas (utorak) je, povodom sadnje lipe, održan prigodan program u Kući Petra Preradovića u Grabrovnici.

Sadnja lipe je aktivnost u okviru projekta “Preradović i Csokonai – proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području”, koji provodi Općina Pitomača u suradnji s projektnim partnerom – mađarskim Gradom Csurgóm.

Prigodan program sastojao se od uvodnog govora voditeljice Kuće Petra Preradovića Danijele Rešetar, predsjednika Općinskog vijeća Općine Pitomača Rikarda Bakana, zamjenika gradonačelnika grada Csurga te prigodnih programa koje su izveli učenici i učenice iz Osnovne škole Petra Preradovića Pitomača te Gimnazije Petra Preradovića Virovitica.

IMG 4543

Nakon cjelokupnog programa održana je sadnja lipa pored same Kuće Petra Preradovića. Jedna lipa je posađena kao simbol zajedničke suradnje i prijateljstva između općine Pitomača i grada Csurga, a druga lipa je “unuka Petrove lipe” s brežuljka Hat, na ulazu u Grabrovnicu u spomen na samog Petra. Projekt se sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj kroz INTERREG Program prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska u financijskom razdoblju 2014. – 2020.

IMG 4545

-Danas smo se susreli u kući Petra Preradovića gdje smo odradili zadnju aktivnost općine Pitomača u okviru projekta Preradović i Csokonai koji je financiran preko programa INTERREG prekogranične suradnje Mađarska i Hrvatska. Današnjom aktivnošću posađeno je jedno drvo lipe na simboličan način, koje povezuje mađarskog i hrvatskog partnera, jer istu aktivnost imaju i naši partneri u Mađarskoj. Što se tiče projekta, on je pred samim završetkom, ima još nekih aktivnosti u Mađarskoj i do kraja godine projekt završava. Riječ je o projektu vrijednosti 1,5 milijun eura, od čega je 850 tisuća eura došlo na hrvatsku stranu – rekao je voditelj projekta “Preradović i Csokonai” Marinko Barčan.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Bedeković)

[g-gallery gid=”560211″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content