Najavljene izmjene u kaznenom zakonodavstvu koje predstavljaju iskorake u prevenciji i kažnjavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji

Jedna, u zakonskom smislu izrazito važna tema obilježila je jučerašnju sjednicu Vlade Republike Hrvatske. Riječ je o paketu izmjena kaznenog zakonodavstva – Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji – piše vlada.gov.hr

Sva su tri zakona, kazao je premijer Andrej Plenković revidirana na tragu politike Vlade prevencije i suzbijanja različitih oblika obiteljskog nasilja, a svjedočili smo nekoliko strašnih slučajeva u proteklih godinu dana.

U proces izmjena ovih zakona uključeni su pravni stručnjaci iz ovog područja, ali i brojne udruge koje se bave zaštitom žena i djece od nasilja, a premijer je uvjeren da ove izmjene zakona predstavljaju veliki korak naprijed.

Dodao je da će se ovim zakonskim paketom dodijeliti status službenih osoba djelatnostima socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja.

U operativnom smislu, kazao je premijer Plenković, kroz Ministarstvo regionalnog razvoja u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, osigurano je dodatnih 70 milijuna kuna za rad skloništa za žene žrtve nasilja i rad na dovršetku šest sigurnih kuća u onim županijama koje ih još nemaju do kraja ove godine.

-Vjerujem da će ovakve izmjene naići na unisonu potporu u Hrvatskom saboru – dodao je.

Naveo je da se ovim izmjenama iz Kaznenog zakona briše djelo teškoga sramoćenja, koje nije zaživjelo u praksi i za koje nije potrebno da bude među kaznenim djelima.

-Ujedno je to signal za daljnje poštivanje slobode medija u Republici Hrvatskoj – zaključio je predsjednik Vlade.

(vlada.gov.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content