Parku prirode Papuk odobren projekt vrijedan više od 700 tisuća kuna: Obnovit će poučnu stazu, izgraditi vidikovce

Park prirode Papuk, prvi UNESCO geopark u Republici Hrvatskoj, ove godine slavi dvanaestu obljetnicu članstva u ovoj prestižnoj asocijaciji. Svoju 12. godinu i više nego uspješnog rada, Park prirode Papuk proslavlja kako samo oni znaju – radom i novim vrijednim projektima.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, temeljem Natječaja za provedbu Podmjere 8.5. „Potpora za ulaganje u poboljšanje otpornosti i okolišne vrijednosti šumskih ekosustava“, tipa operacije 8.5.2. „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture“, a nakon provjere kriterija prihvatljivosti i provjere raspoloživosti sredstava i nakon završene administrativne obrade Zahtjeva za potporu, Odlukom o prihvatljivosti projekta Javnoj ustanovi Park prirode Papuk utvrdila je najviši iznos potpore u iznosu od 707.355 kuna.

Sredstva su osigurana u proračunu Europske unije i proračunu Republike Hrvatske, od čega Europska unija sudjeluje s 85 posto udjela, a Republika Hrvatska s 15 posto udjela. Projekt se sastoji od nekoliko sastavnica, među kojima je obnavljanje poučne staze na Jankovcu, izradu edukativnih ploča na svim poučnim stazama na području Parka i smjerokaza za planinarske i biciklističke staze te ploče dobrodošlice kao i izgradnje novih vidikovaca te ostale potrebne infrastrukture.

–Zahvalni smo Ministarstvu poljoprivrede što je podržalo projekt kojim ćemo ostvariti ulaganja u postojeću infrastrukturu na području Parka te tako osigurati što bolju edukaciju posjetitelja i zaštitu prirode koja nam je primarna – izjavio je Alen Jurenac, ravnatelj Parka prirode Papuk te dodao kako je krajnji cilj predmetnog ulaganja, educiranje i informiranje o šumi, održivom gospodarenju šumama, zaštiti šuma i okolišu te promicanje i korištenje rekreacijskih, zdravstvenih i turističkih funkcija šuma te prirodne ljepote krajobraza. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content