Stručnjaci napravili ultimativni raspored čišćenja: Evo što kažu da morate prati svaki dan, što svaki tjedan, a što može čekati generalku

Stručnjaci iz Good Housekeeping Instituta napravili su ultimativan raspored čišćenja svega u vašem kućanstvu, piše Večernji.hr. Raspored sadrži uputstva što treba čistiti svaki dan, što svaki tjedan, što svaki mjesec, što svakih nekoliko mjeseci i što se treba počistiti barem jednom godišnje. Raspored je napravljen kako bi se održao minimum čistoće i higijene, tako da ako vidite da se nešto prije uprljalo to biste naravno trebali počistiti bez odlaganja.

Što biste trebali čistiti svaki dan?

Ovi jednostavni zadaci poštedjet će vas kasnijeg ribanja, a ne smijemo zaboraviti ni na opasne klice i bakterije. Svaki dan biste trebali pospremiti krevet, očistiti kuhalo, pobrisati kuhinjske površine i stol, po potrebi staviti rublje na pranje, pomesti kuhinjski pod, pobrisati površine u kupaoni, dezinficirati kuhinju i umivaonik u kupaoni.

Što biste trebali čistiti svaki tjedan?

Posvetite se jednom poslu ili jednoj prostoriji svaki drugi dan da ne morate sve napraviti u jednome danu. Naprimjer, posvetite ponedjeljak čišćenju kuhinje, usisavajte u utorak, u srijedu mijenjajte plahte i slično. Svaki tjedan biste trebali oprati podove u kuhinji i kupaoni, izribati površine u kupaoni, oprati zrcala, počistiti prašinu s namještaja, usisati podove, promijeniti posteljnu, izbaciti hranu kojoj je istekao rok trajanja, pobrisati kuhinjske uređaje, očistiti mikrovalnu i dezinficirati spužvice za pranje suđa.

pexels photo 545013
Pexels

Što biste trebali čistiti svaki mjesec?

Svaki mjesec biste trebali usisati otvore i namještaj od drva, od prašine obrisati i očistiti svjetiljke, dobro očistiti perilicu suđa, perilicu rublja i usisavač.

Što biste trebali čistiti svaka 3-6 mjeseca?

Svaka 3-6 mjeseca biste trebali pobrisati unutrašnjost frižidera, očistiti napu, oprati zavjese od tuš kabine, očistiti iza i ispod namještaja, očistiti dvorišne površine i namještaj, oprati jastuke, usisati madrac, detaljno očistiti i izribati kuhalo, očistiti i osvježiti odvode i koševe za smeće, očistiti unutrašnjost pećnice, očistite zamrzivač i oprati auto.

auto 1822415 1280
Pexels

Što biste trebali čistiti barem jednom godišnje?

Trebali biste dubinski očistiti dimnjak i kamin, tepihe, dobro oribati i očistiti prozore, očistiti oko otvora po kući, oprati zavjese i zastore i za kraj, očistiti žljebove.

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content