FOTO Završena terenska nastava za učenike kroz projekt “Istina o pobjednicima'” slatinske HVIDR-e

blank

Udruga HVIDR-a Slatina svake godine tradicionalno provodi projekt “Istina o pobjednicima” u okviru kojega se organizira terenska nastava za učenike.

Cilj projekta je promicanje istine o Domovinskom ratu te provođenjem konkretnih aktivnosti, povećanje razine znanja i informiranosti učenika sedmih razreda osnovnih škola o Domovinskom ratu na širem slatinskom području.

U ovogodišnjem ciklusu terenske nastave sudjelovali su učenici sedmih razreda iz šest osnovnih škola: OŠ Mikeluš, OŠ Vladimir Nazor Nova Bukovica, OŠ Eugena Kumičića Slatina, OŠ Davorin Trstenjak Čađavica, OŠ Josipa Kozarca Slatina i OŠ Voćin.

U sklopu terenske nastave učenici su, nakon odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima paljenjem svijeća i molitvom kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade te kratkog prisjećanja ratnog puta brigade ispred spomenika podignutog njoj u čast, posjetili Spomen sobu Domovinskog rata u Zavičajnom muzeju Slatina.

Potom su učenici, u pratnji svojih nastavnika i ravnatelja, obišli bivšu crtu obrane grada Slatine i odali počast poginulim hrvatskim braniteljima na spomen obilježjima njihove pogibije, a posjetili su i Voćin gdje im je o životu za vrijeme njegove okupacije govorio predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković koji je i sam preživio ratno zarobljeništvo, a potom su saznali i nešto više o povijesti voćinske Crkve Majke Božje u čiji je obilazak učenike poveo vlč. Ivan Ereiz.

Terenska nastava završila je odavanjem počasti svim poginulima u Domovinskom ratu ispred centralnog spomen obilježja u Četekovcu. Tijekom terenske nastave, s putevima 136. slatinske brigade, učenike su upoznali članovi HVIDR-e Slatina Josip Habl, Stjepan Trevizan i Marko Marković.

O teškim danima tijekom Domovinskog rata kada su mnogi životi izgubljeni, a uništeni onih koji su preživjeli, govorio je predsjednik slatinske HVIDR-e Ilija Nikolić koji je istaknuo kako je cilj ovog projekta “Da se ne zaboravi”, jer djeca će nakon ove terenske nastave u svojim školama kroz literarne i likovne radove izraziti svoje dojmove, a najbolje radove HVIDR-a Slatina u suradnji s Gradom Slatinom i susjednim općinama i ove će godine nagraditi. Koji će radovi biti nagrađeni doznat će se na svečanosti koja će ove godine biti upriličena u Čađavici sredinom prosinca.

Kroz ovaj projekt nastavlja se i jača suradnja između braniteljskih udruga, ali i lokalne samouprave, a projekt “Istina o pobjednicima” podržavaju i financijski podupiru Ministarstvo branitelja, Virovitičko-podravska županija, Grad Slatina te općine Čađavica, Sopje, Nova Bukovica, Mikleuš i Voćin.

(www.icv.hr, adf, mf, foto: M. Feldi, D. Božičković)

[g-gallery gid=”560819″]