Obilježen Svjetski dan šećerne bolesti u Slatini: Uručene zahvalnice dugogodišnjim suradnicima slatinske Dijabetičke udruge

Ove godine Dijabetička udruga Slatina obilježila je Svjetski dan šećerne bolesti u petak, 15. studenog već tradicionalnom akcijom mjerenja šećera i krvnog tlaka u Centru nevladinih udruga i na 2 punkta na slatinskoj tržnici. Patronažne sestre slatinskog Doma zdravlja stručno su odradile ovu akciju i pregledale ukupno 328 građana Slatine, najviše do sada. Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb VPŽ građanima koji su pristupili akciji darovao je voće i kemijsku olovku, a Zavod za javno zdravstvo VPŽ brošuru pod nazivom „Živimo zdravo, živimo dugo“. Cilj akcije bio je potaknuti građane na važnost prevencije šećerne bolesti, kao i ranog otkrivanja iste te edukacija građana o dijabetesu, komplikacijama, važnosti samokontrole i tjelesne aktivnosti.

Na domjenku nakon akcije nova predsjednica Dijabetičke udruge Slatina Doris Mlinarić uručila je zahvalnice dugogodišnjim suradnicama liječnici Vesni dr. Turk-Štrajtenberg (dugogodišnjoj predsjednici) i med. sestri Greti Perković. Njih dvije osnivačice su ove  udruge od 1968. koja je pokrenuta na inicijativu za Branka dr. Pražića. Zahvalnice su primile i Melita Sirovica pročelnica u VPŽ i Višnja Kajzer glavna patronažna sestra Doma zdravlja VPŽ.

U svijetu od šećerne bolesti boluje svaka jedanaesta osoba odnosno 425 milijuna ljudi u dobi od 20 do 79 godina, a 352 milijuna je izloženo riziku od obolijevanja. U svijetu svake godine od šećerne bolesti umire četiri milijuna ljudi. Od ukupnog broja umrlih od šećerne bolesti, gotovo je polovica mlađa od 60 godina. U Republici Hrvatskoj je 2017. godine prema podacima CroDiab-a (Nacionalni registar osoba sa šećernom bolešću) registrirano 304.408 osoba s dijagnozom šećerne bolesti. Iste je godine od te bolesti umrla 2.331 osoba.

Tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti 2019. godine je „Obitelj i šećerna bolest“. Prehrambene navike stječu se od najranije životne dobi, pa je potrebno educirati i potaknuti obitelji da svoje najmlađe članove nauče zdravim prehrambenim navikama kako bi se u budućnosti smanjio rizik od obolijevanja. Osim prevencije obitelj značajno može doprinijeti pravodobnom otkrivanju znakova i simptoma šećerne bolesti i uputiti člana svoje obitelji na pregled kod liječnika. (www.icv.hr, vj)

dija2
Foto: V. Jelenčić
dija3
Foto: V. Jelenčić
meli5
Foto: V. Jelenčić

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content