Svinjogojska udruga VPŽ: Umjetno osjemenjivanje svinja jedna je od najboljih mjera za sprječavanje Afričke svinjske kuge

Svinjogojska udruga Virovitičko-podravske županije jučer (utorak) je u Mjesnom domu u Taborištu održala sastanak na kojemu su uz članove udruge nazočili i uzgajivači iz Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske i Požeško-slavonske županije. Tema sastanka bila je Afrička svinjska kuga, program nadziranja te prevencija širenja ove bolesti u Virovitičko-podravskoj županiji. Tim povodom predsjednica Svinjogojske udruge VPŽ Mirjana Bilović obavijestila je i sve nazočne uzgajivače da je Ministarstvo poljoprivrede uvelo niz potrebnih preventivnih mjera radi ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa Afričke svinjske kuge u Hrvatsku.

-Za sva gospodarstva koja ne udovoljavaju minimalnim biosigurnosnim uvjetima odrediti će se provedba mjere zabrane stavljanja u promet živih svinja na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske. Sve farme koje ne udovoljavaju biosigurnosnim uvjetima neće smjeti prodavati ni premještati svinje – podsjetila je predsjednica Bilović na odluku Ministarstva poljoprivrede.

IMG 2023 1

-Većina svinjogojaca nalazi u prvoj kategoriji, odnosno onoj u kojoj su uzgajivači koji se uglavnom ne pridržavaju osnovnih mjera sigurnosti – od držanja, klanja, distribucije, ali isto tako i upotrebe markica, redovne preglede životinja i uredno vođenje knjiga – rekao je tom prigodom veterinar iz Veterinarske ambulante u Virovitici Večeslav Lukić.

Veterinarska ambulanta Virovitica već dugi niz godina u svojim redovnim aktivnostima ima pregled svinja na trihinelu i druge bolesti, pa sve do ove najnovije – Afričke svinjske kuge.

– Prelazak iz prve kategorije u više kategorije ne bi trebao predstavljati problem. Osnovno je nabaviti nerasta ili još bolje umjetno osjemenjivati svinje. Osim toga treba potrebna je dezbarijera za vozila i ljude, što ne predstavlja ni veliki problem ni velike izdatke. Porazno je da čak 50 posto uzgajivača svinja pripada prvoj kategoriji, a uz malo truda i volje, ovi propisi kojih se pridržavaju sve zemlje EU bili bi zadovoljeni. Pridržavanje mjera zaštite koje je zakonom propisalo Ministarstvo poljoprivrede, i koje je u pismenom obliku dostupno svakom uzgajivaču, neophodno je za sprječavanje ove teške bolesti svinja – napomenuo je tom prigodom djelatnik Veterinarske ambulante Virovitica, doktor veterine Večeslav Lukić.

IMG 2051

Na ovom sastanku nazočio je i Davor Malić, predstavnik Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, koji je istakao neka dobra iskustva svinjogojstva u Slovačkoj te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok koji je tom prilikom izdvojio neke projekte koji će biti iznimno važni za unaprjeđenje poljoprivrede, a jedan od tih projekata odnosi se i na svinjogojstvo u našoj županiji.

IMG 2040

-Virovitičko-podravska županija prijavila je projekt regionalne klaonice koja će se nalaziti u industrijskoj zoni u Čađavici. Odobren nam je projekt financiranja tehničke dokumentacije za klaonicu kapaciteta oko 50.000 tovljenika. Nadam se da bi do kraja iduće godine mogli dobiti i građevinsku dozvolu, a vjerujem da bi ova klaonica, koja će omogućiti našim uzgajivačima svinja plasman finalnih proizvoda, automatski i boljih cijena, biti izgrađena za tri do četiri godine – rekao je pročelnik Bojan Mijok. (www.icv.hr, bs)

[g-gallery gid=”562844″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content