U Slatini obilježen Svjetski dan šećerne bolesti: Šećer u krvi i krvni tlak mjerili na dvije lokacije

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije ”Sveti Rok”, Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije, Opće bolnice Virovitica, Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije i Dijabetičke udruge Slatina, prigodom Svjetskog dana šećerne bolesti, danas (petak) je organizirana akcija mjerenja šećera u krvi i krvnog tlaka na dvije lokacije u Slatini. Patronažne medicinske sestre Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije, u suradnji sa članicama Dijabetičke udruge Slatina, krvni tlak i šećer u krvi mjerile su u prostorijama Gradskog crvenog križa i na slatinskoj tržnici.

– U prvih sat vremena izmjerili smo šećer i krvni tlak kod 57 osoba, a tri su se osobe prvi puta suočile sa saznanjem da imaju povišen šećer u krvi te smo ih uputile svom obiteljskom liječniku. Jako smo zadovoljni odazivom građana na ovu našu akciju u Crvenom križu – rekla nam je članica Dijabetičke udruge Slatina Zorica Isaković, također dijabetičarka i blagajnica udruge.

75266086 2465565323762143 5818524661272543232 n

Na slatinskoj tržnici odaziv građana na ovu akciju bio je u prvih sat vremena izuzetan, krvni tlak i šećer u krvi izmjerilo je 155 osoba.

– Virovitičko-podravske županije u ovoj se akciji pridružila udrugama dijabetičara, jučer smo imali akciju u Virovitici, a danas u Slatini. Ovim povodom tiskane su brošure koje govore o zdravom životu i olovke, tako da smo svima koji su izmjerili krvni tlak i šećer u krvi dali od po jedno od svakog. Također, svima koji su pristupili akciji pripremili smo jedan zdravi obrok, mandarine, jabuke i vodu. Na taj način Županija promovira i potiče ljude na zdravi život – rekla je Melita Sirovica, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Virovitičko-podravske županije.

O problemima sa kojima se susreću dijabetičari te preventivi bolesti, građane je na slatinskoj tržnici upoznavao dr. Miroslav Venus, ravnatelj  Zavoda za javno zdravstvo Virovitičko-podravske županije ”Sveti Rok”.

75362443 268919200728488 7282613862120030208 n

– Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti željeli smo podići na jednu višu razinu, pa smo tako, uz već tradicionalno mjesto mjerenja šećera i krvnog tlaka u slatinskom Crvenom križu, odlučili istu akciju provesti i ovdje na tržnici. Pošto se Svjetski dan šećerne bolesti obilježava 14. studenog, jučer smo ga obilježili u Virovitici zato što je tamo četvrtkom sajmeni dan, a petkom je u Slatini pa smo zato tu danas, sve s ciljem da obuhvatimo što veći broj građanstva. U tome smo uspjeli, odaziv je izvanredan, a ono što je jako bitno naglasiti, ovakve preventivne se organiziraju zato što ne žele svi ljudi u svakom momentu preventivno razmišljati i djelovati te se javiti svom liječniku, ako nemaju nikakvih tegoba. Za šećernu bolest je poznato da je ”tihi ubojica”, koji kad čovjek osjeti neke simptome znači da već dugi niz godina ili duži niz godina ima povišenu razinu šećera u krvi. Danas smo ovdje uspjeli otkriti jednu osobu koja nije znala da ima šećer. Tu smo osobu uputili da se odmah sutradan javi svom obiteljskom liječniku te će na taj način biti spriječene komplikacije kao što su gubitak vida, amuptacije udova, oštećenje bubrega…, znači sve ono što nekontrolirana razina šećera u krvi čini u smislu kroničnih komplikacija – istaknuo je dr. Miroslav Venus. (www.icv.hr, adf; foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”563280″]

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content