U Slatini predstavljena knjiga mladog profesora povijesti Dine Mataza ”Nad Papukom nebo proplakalo”

U organizaciji Zajednice udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije jučer (petak) je u prepunom Hrvatskom domu u Slatini, mladi profesor povijesti iz Orahovice Dino Mataz promovirao svoj prvi roman pod naslovom ”Nad Papukom nebo proplakalo” s temom Domovinskog rata u Orahovici te dijelom i Slatini. Iako je rođen 1995. u vrijeme Bljeska i Oluje, dakle samog kraja rata, Dino je u svom romanu do u detalj pretresao događanja prije samog početka i za vrijeme Domovinskog rata kroz koji prolaze tri izmišljena lika, Orahovčanina u kojima se svatko od žitelja grada podno Ružice, a koji su proživjeli strahote rata, može prepoznati.

Na početku sve je nazočne pozdravio i na dolasku im se zahvalio predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš. O Dini i njegovom uratku na predstavljanju pričali su jedan od njegovih mentora Goran Sokol, te u ulozi moderatora suradnik i autor predgovora u romanu Vladimir Grgurić. Dino u predstavljanju knjige nije želio puno otkriti što se sve kroz priču događa, kako bi čitateljima bilo zanimljivije, ali o samom nastanku i ideji je rekao.

IMG 9585

– Kada sam počeo studirati, od početka mi je glavna preokupacija bila Domovinski rat obzirom da mi je i otac bio branitelj, a prošle godine sam intenzivnije o tom vremenu počeo pričati s Miroslav Gazdom orahovačkim kroničarom ratnih vremena kako Domovinskog, tako i II. svjetskog rata. Tako mi je pala ideja da bih mogao tako nešto napisati, a onda sam počeo još jače ”kopati” priče i svjedočanstva, puno su mi pomogli mentori ratni zapovjednik i dozapovjednik 2. Bojne 132. brigade Ivan Husnjak i Goran Sokol te čovjek koji je prepun podataka iz toga vremena Ivan Grgurić. I tako je sve krenulo, uz pomoć svojih prijatelja i suradnika, sve sam skupa složio i eto ukoričio – započeo je priču Dino te nastavio kako se odlučio pisati o vremenu u kojem nije živio i nije upoznao vlastitim očima i srcem.

– Zapravo lako, jer sam ovaj roman posvetio upravo njima, hrabrim hrvatskim braniteljima koji su obranili moj zavičaj, moju Orahovicu, moju Hrvatsku. Nekako se uvijek osjećam dužan njima što su stvorili našu prelijepu domovinu i ovo je najmanje što ja za njih mogu učiniti. Pitali su me mnogi hoće li se nastaviti, jer knjiga ima kraj koji to nije ili je, neka čitatelj sam prosudi. Ono što je sigurno, i dalje nastavljam s projektima, filmovima, istraživanjima o Domovinskom ratu, jer to vrijeme i hrvatski branitelji, kao i njihova žrtva nikada ne smiju biti zaboravljeni – rekao je Mataz.

74604436 518555925593257 1922180246451257344 n

U programu promocije knjige sudjelovao je i učenik Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić Borna Gernhard sjajnom interpretacijom domoljubnih pjesama.

Dino Mataz na kraju je poručio mnogobrojnoj publici, među kojima je bilo i 40-tak učenika Industrijsko-obrtničke škole Slatina, da mladi itekako mogu i trebaju čuvati te moraju prenositi istinu o Domovinskom ratu i hrabrosti hrvatskih branitelja. Nakon ove lijepe poruke, Dino je IOŠ Slatina darovao svoj roman prvijenac, a u ime škole knjigu je primio učitelj vjeronauka Tomislav Peček (www.icv.hr, adf, vg; foto: D. Fišli)

[g-gallery gid=”562079″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content