SDP Pressica na temu predsjedničkih izbora, presude bivšoj ravnateljici bolnice i stanja u Orahovici

Županijska organizacija SDP-a održala je danas (četvrtak) konferenciju za novinare s tri aktualne teme. Konferenciji su uz Mate Vukušića, predsjednika ŽO SDP-a nazočili i Mile Bićanić, tajnik ŽO SDP-a Virovitica te Radoje Medenica, predsjednik SDP-a Orahovica.

U prvoj temi riječ je bila o predsjedničkim izborima, koji će se održati u nedjelju, 22. prosinca. Stav SDP-a je jasan, poručio je M. Vukušić: njihov kandidat je Zoran Milanović.

-Pozivamo sve građane da izađu na izbore, koji su jedni od najvažnijih u posljednjih trideset godina. Sugeriramo predsjedničkog kandidata SDP-a i još 12 stranaka Zorana Milanovića, koji je jamstvo normalne i sigurne, ravnopravne Hrvatske, jamstvo da se građani Hrvatske neće imati razloga sramotiti kod njegovih nastupa u inozemstvu i kod zastupanja Republike Hrvatske – rekao je Vukušić. Istaknuo je kako smatra da će se dio „desnih“ glasača, uz predsjednicu, opredijeliti za Miroslava Škoru. Kampanju aktualne predsjednice ocijenio je prepunom gafova.

TRAŽIT ĆE OSTAVKU ODGOVORNIH

U drugoj temi riječ je bila o pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Rijeci, prema kojoj Opća bolnica Virovitica, zbog nezakonitog otkaza, mora na posao vratiti bivšu ravnateljicu Mirjanu Peček i isplatiti joj oko 500.000 kuna bruto naknade za 20 plaća.

Vukušić je istaknuo pritom kako je SDP na sjednici Županijske skupštine u srpnju prošle godine, nakon smjene ravnateljice, postavio pitanje je li smjena zakonita, odnosno, po ugovoru koji je imala s bolnicom. Dobili su odgovor, kaže, kako je sve u skladu sa zakonom.

– Tada je ravnatelj odgovorio da je raskid sa bivšom ravnateljicom u skladu sa zakonom i da ne vjeruje da će biti posebnih troškova, a jednostrani raskid ugovora je također u skladu sa zakonom  – kaže Vukušić koji ističe kako aktualna presuda Županijskog suda u Rijeci pokazuje drugačije.

– Ne ulazim u to da li je ona radila dobro ili ne, ima tko će to procijeniti. Županijska skupština je očito svaki put procijenila da je ona radila dobro, jer su sva izvješća prihvaćena. Ovo sad baca novo svjetlo na slučaj, jer netko za ovo treba odgovarati. Petsto tisuća kuna nije malo, plus troškovi kamata i slično, budući da je presuda pravomoćna. Mi ovom prilikom pitamo i Upravno vijeće Opće bolnice i Županiju – tko i u kojoj mjeri je odgovoran i tko će snositi posljedice za ovakav skandal? – rekao je Vukušić te objasnio i da su kao stranka u više navrata za vrijeme njena mandata otvoreno kritizirali rad ravnateljice, odnosno nisu bili s njom „u rukavicama“, no to ne znači da sada ne trebaju biti fer u cijelom slučaju.

– Kad saznamo tko je odgovoran, naravno da ćemo tražiti smjenu, odnosno ostavku te osobe. To bi bio moralan čin, iako je to kao pojam kod nas nepoznanica. Odgovornost se mora utvrditi jer tako se raditi ne može jer onda tome nema kraja – poručio je Vukušić na pressici.

IMG 20191219 145129 800x699 1

ZA NOVE IZBORE U ORAHOVICI

Treća tema je pad izglasavanja proračuna na Gradskom vijeću Orahovice. Radoje Medenica istaknuo je kako su odlučili ne podržati proračun jer su ga gotovog dobili na stol, bez konzultacija te da ne mogu prihvatiti činjenicu da se proračun godinama ostvaruje s tek nešto više od 56 posto. SDP je prilikom izglasavanja proračuna trebao poslužiti samo kao druga opcija, jer je „gradonačelnica posljednjih mjesec dana intenzivno komunicirala sa HDZ-om, od kojeg je očekivala potporu u Vijeću“.

– Nakon svega, GO SDP-a Orahovice donio je samostalnu odluku da više neće sudjelovati u razgovorima s gradonačelnicom, vezano uz proračun. Smatramo da je jedini i najpošteniji izlaz iz ove situacije da mandat vratimo građanima i idemo na izbore za novo gradsko vijeće i da građani sami odluče – rekao je Medenica. (www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content