ČERVAR NOVOM POBJEDOM NA EP PROSLAVIO VELIKI JUBILEJ Želio je protiv Srbije poštediti najbolje, ali kada je vidio hrvatske zastave…

U prva dva susreta skupine A na Europskom prvenstvu, hrvatska muška rukometna reprezentacija osigurala je plasman u drugi krug.

Stoga je posljednja utakmica sa Srbijom igrana jučer (ponedjeljak) za međusobni prestiž. Hrvati su u posljednjih 15 minuta slomili otpor Srbije i osigurali treću uzastopnu pobjedu rezultatom 24:21. U hrvatskim redovima najefikasniji su bili Domagoj Duvnjak i Luka Stepančić sa pet zgoditaka, dok je prvo ime utakmice bio naš vratar Marin Šego sa 16 obrana.

Lino Červar jučer je proslavio veliki jubilej na klupi hrvatske reprezentacije, a upravo se njegovim dolaskom na klupu okrenuo omjer jer do 2003. godine Hrvatska nikad nije pobijedila istočnog susjeda pretrpjevši tri bolna poraza – piše vecernji.hr

Povijest se preokrenula 2005. u jednoj lopti, onoj koju je Vlado Šola u nezapamćenoj drami s istekom vremena obranio već pomalo zaboravljenom Draganu Sudžumu za plasman u polufinale SP-a u Tunisu. Tko zna u kojem bi smjeru otišla povijest tih reprezentacija da je završila suprotno. Jer, tada je to bilo više od igre… Danas više nije, jučerašnja je utakmica zapravo imala revijalni status, pa opet se u jednom trenutku učinilo krucijalnim pobijediti. I nije to bilo zbog nekog razloga koji nema veze sa sportom, naši su igrači predvođeni Duvnjakom silno željeli tu pobjedu zbog vojske navijača koja ih je u rekordnom broju došla podržati na oproštaju od Graza.

Tresla se Stadthalle od pjesme “večeras je naša fešta” i gotovo smo dojma da bi Hrvatska dobila sve do kraja da ostaje u Štajerskoj. U Beču počinje potpuno novi turnir, što smo najbolje naučili lani na Svjetskom prvenstvu jer nakon suverenog marša u Münchenu preseljenjem u veću dvoranu u Kölnu dogodio se slom već na startu protiv Brazila. Uostalom, sad slijede i ozbiljniji suparnici, počevši već od domaćina Austrije koja će, ne dogodi li se čudo, osvojiti skupinu. Očekivalo se da će Červar protiv Srbije igrati uglavnom s pričuvama kako bi poštedio najbolje. Ako je tako i bilo, vjerojatno je odustao kad je vidio broj hrvatskih zastava i navijača na tribinama.

Bilo bi nepristojno u takvim okolnostima prepustiti pobjedu ili prešetavati se po terenu. Hrvatska je krenula furiozno, a pala je rezultatski kad se napad počeo svoditi na soliranja nakon kojih slijede šutevi iz očaja kakve oni najbolji vratari poput Cupare s lakoćom riješe. Osam golova do poluvremena sve govori, takva je igra u drugom krugu strogo zabranjena. Cijelu je utakmicu na vrhunskoj razini bio Marin Šego kojeg su srpski igrači pogađali na zicerima kao da je Berlinski zid! A kad je vrag odnio šalu, opet je ključeve utakmice preuzeo Duvnjak i bilo je na trenutke čak i smiješno gledati kako krade lopte, trpa i razigrava sa svoje polovice te otresa čuvare kao da igra protiv neke juniorske ekipe.

Červar i igrači ne smiju sada ni stati ni zadovoljiti se, već dodatno dizati igru, tražiti što se još može popraviti prije najtežih utakmica. Prilika je velika jer najveći suparnici u drugom krugu Španjolska i Njemačka nisu nepobjedivi. Nijedna reprezentacija za sada ne impresionira i to se apsolutno mora iskoristiti! Kad ako ne sada? Hrvatskom rukometu nasušno je potreban jedan upečatljiv rezultat.

Iduću utakmicu Hrvati igraju u četvrtak, 16. siječnja u Beču, gdje će igrati s Austrijom, Češkom ili Sjevernom Makedonijom. Protivnika će doznati danas (utorak), kada se igra posljednje kolo skupine B.

(www.icv.hr, mš, vecernji.hr, foto: ilustracija, M. Šolc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content