KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE Kauboje sada čeka borba za Tokio, naša skupina je izrazito teška

foto: A. Blažević

Hrvatski rukometaši vratili su se sinoć u Zagreb nakon što su na Europskom prvenstvu osvojili srebrnu medalju. Kauboje je već u zračnoj luci dočekalo nekoliko stotina navijača i sa svojim ljubimcima proslavili su uspjeh.

Već danas većina igrača putuje u svoja europska odredišta poput Barcelone (Cindrić), Kiela (Duvnjak), Szegeda (Stepančić), Kielca (Karačić), Montpelliera (Šego)…

Jer, za dva tjedna počinje Liga prvaka, a za tjedan dana nacionalne lige. No, za Linu Červara nema odmora. Za dva mjeseca su kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju – piše vecernji.hr

Skupina je izuzetno teška. Igra se u Francuskoj, vjerojatno u pariškom Bercyju, a pored Francuske i Hrvatske tu su još Portugal, najugodnije iznenađenje EP-a, i vrlo jaki Tunis. U Tokio će samo prve dvije momčadi iz skupine, a pored te naše skupine igraju se još dvije. Tako će u Njemačkoj igrati domaćin, Švedska, Slovenija i Alžir, a u Norveškoj domaćin, Južna Koreja, Čile i Brazil. Hrvatska je dvaput izravno otišla na Igre. Atlantu 1996. godine smo izravno izborili kao svjetski doprvaci na Islandu 1995 godine. U Atenu smo 2004. godine otišli izravno kao svjetski prvaci.

Za Igre u Pekingu (2008.), Londonu (2012.) i Riju (2016.) morali smo igrati kvalifikacije. Dvaput smo bili domaćini, u Zadru za Peking te u Varaždinu za London. Kao domaćini nismo imali problema ostvariti plasman na OI, ali je već puno teže bilo to ostvariti za Igre u Riju. Naime, kvalifikacijski turnir igrao se u Danskoj, a osim nas i domaćina tu je još bila Norveška i Bahrein. U to vrijeme Norveška je bila jaka i strahovi da nećemo otići u Rio bili su veliki. Nakon poraza od Danske i pobjede nad Bahreinom trebala nam je pobjeda nad Norvežanima. Ivan Stevanović branio je kao lud, na poluvremenu smo imali 14:7, na kraju 27:21 za nas.

Slične kvalifikacije čekaju nas u Francuskoj. Jasno, teško će biti dobiti Francusku na njihovu parketu, pogotovo što će se htjeti iskupiti na ispadanje u prvom krugu na Europskom prvenstvu. Dakle, ključeve Tokija drži susret između nas i Portugala. A Portugalci su na EP-u u skupini izbacili Francuze, pa su u drugom krugu izbacili i Šveđane. S kojom ekipom će Lino Červar u skorašnje kvalifikacije? Sigurno je da će kostur srebrnih ostati na okupu. Samo je pitanje hoće li se do tada oporaviti Luka Cindrić. Sa zdravom vanjskom linijom Duvnjak – Karačić – Cindrić šanse su nam znatno veće nego što su bile u finalu EP-a.

No, u kvalifikacijama će nam trebati još jedno lijevo krilo uz Mandića i još jedan desni vanjski uz Stepančića. Uz Mandića, bilo bi lijepo na kvalifikacijskom turniru vidjeti Manuela Štrleka, jednog od najboljih krila mađarskog Veszpréma. Njegova odluka o neigranju za reprezentaciju podigla je puno prašine. Pravila HRS-a su jasna: tko ne želi igrati za Hrvatsku, neće više nikad ni igrati. No, u ovom slučaju trebalo bi se naći neki kompromis.

foto: A. Blažević

Što se tiče desnog vanjskog, tu je izbor već puno širi. Za dva mjeseca imat ćemo oporavljene Vrankovića, Šebetića i Martinovića. No, tu je u konkurenciji i Šime Ivić, najbolji hrvatski strijelac u jakoj Bundes ligi. Europsko prvenstvo iznijeli smo samo s jednim desnim vanjskih i jednim lijevim krilom. I došli smo do srebra. Ali, za Tokio će ipak trebati imati dvostruko pokrivanje na tim pozicijama. Igramo tri zahtjevne utakmice u samo nekoliko dana i tu umoru jednostavno ne smije biti mjesta.

(vecernji.hr)