OPĆINA PITOMAČA Načelnik Željko Grgačić: Cilj je privući što veći broj posjetitelja i na taj način ojačati turističku ponudu općine i županije

Općina Pitomača posljednjih godina kontinuirano ulaže u poboljšanje svih segmenata svojeg djelovanja na dobrobit svojih žitelja, od gospodarstva i turizma, školstva, zdravstva i socijalne zaštite, komunalne infrastrukture, kulture i sporta, pa sve do zaštite okoliša.

– Godinu 2019. na prostoru općine Pitomača uvelike je obilježilo otvaranje novouređenog prostora Kuće Petra Preradovića u Grabrovnici, koje je europskim i nacionalnim sredstvima pretvoreno u vizualno atraktivno i funkcionalno zdanje, u koje želimo privući što veći broj posjetitelja i na taj način ojačati turističku ponudu ne samo naše općine, već i Virovitičko-podravske županije – rekao je Željko Grgačić, načelnik općine Pitomača.

Uz tradicionalni pitomački brand Glazbeni festival “Pjesme Podravine i Podravlja”, žitelji općine Pitomača, nadaju se da će istim putem ići i Kuća Petra Preradovića. 2019. godinu pamtiti će po još dvama važnim događajima u kulturi. Jedan je bio otvorenje etno zbirke “Bakina priča” u Kladarama, dok je drugi bio svečana proslava 250 godina postojanja kapele sv. Jelene Križarice u Otrovancu.

U gospodarskom djelovanju, napokon se može reći da je Poduzetnička zona Rakitka u Kladarama oživjela i da je privedena svojoj stvarnoj namjeni. Uz novootvoreni poslovni pogon pitomačkog Herbariuma, objekt županijskog poduzetničkog inkubatora, Alumontaže Pitomača, u istome je smješteno i općinsko reciklažno dvorište. Dokaz je to da, osim ispunjenja zakonskih obveza, općina posebnu pozornost pridaje i zaštiti okoliša.

– Prva smo općina u našoj županiji s izgrađenim i u funkciju stavljenim reciklažnim dvorištem, a projektom Zeleno srce Podravine nastojimo podići svijest žitelja naše općine o zaštiti okoliša. Konkretnim mjerama projekta LIFE Old Drava stvorili smo povoljnije životne uvjete za floru i faunu u Križnici – rekao je načelnik.

NAJUGROŽENIJIMA NAMIJENJENO NIZ MJERA

Za socijalno ugrožene skupine općina Pitomača provodila je niz mjera, među kojima se ističu program zapošljavanja žena kroz koji je u suradnji s Općinom Špišić Bukovica zaposleno 15 gerontodomaćica, zatim uređenje dječjih igrališta u Pitomači i Turnašici, ugradnja dizala za osobe slabije pokretljivosti u zgradu gdje se nalazi pedijatrijska ordinacija i Područna glazbena škola “Jan Vlašimsky”. Osim sufinanciranja predškolske glazbene igraonice, općina sufinancira nabavu školskih pomagala i udžbenika osnovnoj i srednjoj školi, a nastavljena je i suradnja s Visokom školom za menadžment u informatici i turizmu.

Također, sufinanciran je rad Doma zdravlja, hitne službe, opremanje Opće bolnice u Virovitici. Uz općinsku Turističku zajednicu organiziran je bezbroj manifestacija te mnogo pažnje posvećeno je kulturno-umjetničkim i sportskim udrugama. Financijski su popraćeni svi općinski korisnici (Dječji vrtić “Potočnica”, Knjižnica i čitaonica Pitomača, Centar za kulturu “Drago Britvić”).

Kapitalnim transferima potpomognuto je provođenje komunalnih investicija općinskih tvrtki Komunalno Pitomača d.o.o., Vodakom d.o.o. i Plinkom d.o.o., a kroz suradnju s Draftom d.o.o. nominirano je 100-tinjak prijava, kako Općine, tako i fizičkih i pravnih osoba s područja općine, na razne natječaje i javne pozive s nacionalne i europske razine.
Da obveza nikada nije dovoljno, pokazali su i novim općinskim proračunom u kojem su po prvi puta osigurana sredstva za subvencije putničkim i turističkim agencijama za organizirani dolazak izletnika na područje općine Pitomača, sredstva za edukaciju turističkih vodiča, kao i dio demografskih mjera namijenjenih zadržavanju mladih na području općine.

– Već sada imamo osigurana sredstva iz raznih europskih i nacionalnih izvora za realizaciju dijela projekata u 2020. godini, a spomenut ćemo samo neke – uređenje Doma kulture u Pitomači, početak radova na uređenju Centra za posjetitelje Križnica – Interpretacijski centar Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, izgradnja i opremanje vatrogasnog doma i kulturnog centra u Starogradačkom Marofu, uređenje poučno-edukativne pješačke staze Banov brod te uređenje Petrovog vrta u Grabrovnici – rekao je načelnik Grgačić te dodao kako u 2020. godini kreće i najznačajnija investicija u povijesti općine Pitomača, a to je projekt aglomeracije, kojim će većina općinskih naselja dobiti kanalizacijsku mrežu.

(www.icv.hr, Općina Pitomača)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content