Općina Pitomača objavila priopćenje za javnost vezano uz neisplatu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u 2019. godini

Općina Pitomača na svojim službenim stranicama objavila je priopćenje osvrćući se na natpise u medijima i na društvenim mrežama, a radi neisplate sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u 2019. godini.

U njemu ističu kako je 18. prosinca 2019. godine, Vlada Republike Hrvatske donijela Odluku o dodijeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda nastalih u 2019. godini u Republici Hrvatskoj, dok je Povjerenstvo Općine Pitomača za procjenu šteta od elementarnih nepogoda tijekom prošle godine, za šest elementeranih nepogoda, zaprimilo oko 2.500 zahtjeva i u zakonskom roku ih obradilo i proslijedilo Županijskom povjerenstvu za procjenu štete od elementarnih nepogoda na daljnje postupanje.

– Dana 24. listopada 2019. godine, Državno povjerenstvo za procjenu štete od prirodnih nepogoda provelo je izvid, a odnosio se na utvrđivanje zakonitosti prilikom proglašavanja prirodnih nepogoda i obrade zahtjeva u Registru šteta, pri čemu Državno povjerenstvo nije imalo zamjerki na rad Općinskog povjerenstva za procjenu šteta, niti na rad stručnih službi Općine Pitomača. Sukladno gore navedenoj Odluci Vlade RH, a na temelju Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda (Narodne novine, broj 16/2019), sredstva pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda NE DODJELJUJE se za: štete na imovini koja je osigurana, štete nastale na nezakonito izgrađenim zgradama, štete u slučaju osigurljivih rizika na imovini koja nije osigurana ako je vrijednost oštećene imovine manja od 60 % vrijednosti imovine (članak 20. stavak 4. Zakona).

Naime, tijekom 2019. godine bilo je proglašeno šest elementarnih nepogoda, ali niti jedna elementerna nepogoda nije potvrđena s postotkom oštećenja imovine veće od 60% te samim time nisu ispunjeni uvjeti za isplatu sredstava za ublažavanje i uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda, iako je ukupni postotak svih šteta bio veći od 60%.

Razumijemo nezadovoljstvo poljoprivrednika koje je uzrokovano primjenom gore navedenih zakonskih propisa ali još jednom napominjemo da nije bilo propusta u radu Općinskog povjerenstva za procjenu šteta, niti stručnih službi Općine Pitomača – stoji u priopćenju Općine Pitomača.

(www.icv.hr, pitomaca.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content