Predstava „Život je čudo“ u nedjelju, 19. siječnja u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića

blank

Knjižnica i čitaonica Pitomača i Centar za kulturu „Drago Britvić“ u nedjelju, 19. siječnja s početkom u 18:00 sati organiziraju predstavu „Život je čudo“ u Interpretacijskom centru Kuća Petra Preradovića.

Ivica Ivanišević izvrsno je i izvorno pisao taj tekst za suosnivača Rugantina, velikana glumišta Ivicu Vidovića, pohvale za režiju predstave dobila je Gordana Gadžić, a odličnu glazbu potpisuje – Darko Rundek.

– Naša predstava govori o umijeću radovanja životu. Njezin junak samo je na prvi pogled sit svega, on je zapravo gladan, on hoće još, njegov je apetit neutaživ, on želi i dalje svjedočiti čudu života – rekao je pisac Ivica Ivanišević.

Izmiren sa sudbinom i svijetom prostodušni Splićanin Fabijan pripovijeda o odrastanju u siromašnom ribarsko-težačkom predgrađu, životu tijekom fašističke okupacije, internaciji u izbjeglički logor El Shatt, danima socijalističke izgradnje, tranzicijske razgradnje.

No, velike i dramatične smjene društvenih poredaka samo su kulise pred kojima se zbrajaju svi emocionalni gubici. Njegov životopis slijedi obrazac zdravstvenoga kartona – sva važna razdoblja i epizode jedne sasvim osebujne biografije rekonstruiraju se uz pomoć bolesti od kojih je u određenom trenutku patio. A je Fabjan u tome pogledu neupitni udarnik: pravi Stahanov u svijetu pacijenata. Lakše je nabrojati zdravstvene tegobe koje su ga nekim čudom mimoišle, negoli pošasti kojima nije uspio uteći. Te nevolje nisu, međutim, odredile samo njegov životni put, nego i svjetonazor, duboko uvjerenje da je svo to ipak imalo smisla.

Ovaj tekst pisan je po narudžbi velikana našega glumišta i osnivača Teatra Rugantino Ivice Vidovića koji je poželio vratiti se najrizičnijoj scenskoj formi, monodrami, i to s materijalom koji će zrcaliti ponešto od njegova iskustva i osobnosti. Upravo stoga tekst je ambijentiran u predjele koji su ga možda i presudno odredili te začinjen epizodama iz njegova života.

Predstavu „Život je čudo“, u kojoj je Ivičino mjesto hrabro preuzeo Siniša Popović i majstorski izgradio lik Fabijana, Teatar Rugantino posvećuje svom utemeljitelju, glumcu koji je dugi niz desetljeća u kazalištu, na filmu i televiziji stvarao nezaboravne uloge.

Ulaznice za predstavu će biti 10,00 kuna.

(www.icv.hr, Teatar Rugantino)

Newsletter Zivot je cudo 10 2019