REKORDNA 2019. U Parku prirode Papuk gotovo 50 posto posjetitelja više nego lani

Park prirode Papuk sa stilom je ušao u turističku sezonu 2019. U godini obilježavanja dvadesetog jubileja najavljeno je puno iznenađenja, a ulaganje u turističku infrastrukturu nadmašilo je sva očekivanja, stoga će prethodnu godinu pamtiti kao rekordnu po broju posjetitelja i najbogatiju turističkom ponudom. Višemilijunske investicije u sklopu projekta „Geopriče UNESCO geoparka“ zauvijek su promijenile turističku sliku Parka prirode Papuk, a može se reći i Slavonije.

Ulaganja u turističku infrastrukturu odrazila su se na broj posjetitelja ukupnim porastom od 48,66 posto u odnosu na 2018. godinu. Gledano u brojkama, Park prirode Papuk posjetilo je 52 486 posjetitelja u 2019. godini, dok je u 2018. prostore Parka posjetilo njih 35 306.

Podsjetimo koji su konkretni potezi zaslužni za ovakav porast broja posjetitelja.

FB IMG 1569916208066
Foto: PP Papuk

Makadamski put iz smjera Slatinskog Drenovca do Jankovca je postao prošlost, a to je već u prvom tromjesečju rezultiralo porastom broja posjetitelja od 300 posto u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

Park prirode Papuk postao je bogatiji za 15 električnih i 15 brdskih bicikala kojima je upotpunjena outdoor turistička ponuda i omogućeno svima koji uživaju u čarima Parka da ga nastave istraživati i na dva kotača.

Osim 30 bicikala, svoje mjesto u vlasništvu Parka našao je i autobus kojim će biti moguće povezivati više njegovih lokacija. Zelene boje i oslikan prepoznatljivim fotografijama i motivima Parka prirode Papuk, predstavlja svojevrsnu putujuću razglednicu Papuka koja će stajati na raspolaganju svim školama, udrugama, agencijama i ostalima koji žele uslugu prijevoza  kako bi doživjeli Park prirode Papuk na najbolji mogući način.

U lipnju je otvoren  Adrenalinski park Duboka koji je postao Papukova top destinacija za 2019. godinu, a dobitnik je i nacionalne godišnje nagrade Simply the Best u kategoriji novi projekt u turizmu.

Foto: PP Papuk

Prvi vikend u srpnju bio je rezerviran za spektakl na nebu iznad Papuka. Balon Geopriče okupio je nekoliko stotina zainteresiranih posjetitelja i svojim prekrasnim prizorima iskupio se za sve mjesece iščekivanja njegove pojave na području Parka prirode Papuk. Nakon više od šest mjeseci, desetaka letova, obaranja rekorda i nastupa na dva međunarodna festivala balona, napokon je stigao u okrilje Park šume Jankovac i tako po prvi puta pozirao na domaćem terenu.

Jesen će ostati upamćena po nagradi Hrvatske turističke zajednice na Danima hrvatskog turizma u Osijeku. Projekt “Geopriče UNESCO geoparka” Parka prirode Papuk osvojio je nagradu u kategoriji održivi turizam.

Sam kraj godine bio je rezerviran za  “Kuću Panonskog mora” otvorenu sredinom prosinca u Velikoj. Riječ je o posjetiteljsko-edukacijskom centru Parka prirode Papuk koji sadržava atrakcije u unutrašnjem i vanjskom prostoru koje će prezentirati prirodne ljepote na inovativan način.  U upravnoj zgradi Javne ustanove Parka prirode Papuk pohranjene su vrijedne zbirke nalaza fosila koji nisu bili na adekvatan način prezentirani za posjetitelje. Stoga su prizemlje  i vanjski prostor preuređeni u „Kuću Panonskog mora“, posjetiteljsko- edukacijski centar koji priča priču Papuka staru 16 milijuna godina.

Osobita ciljna interesna skupina su i djeca i mladi te znanstvenici kojima će prezentacije i izlošci Kuće Panonskog mora služiti kao alat u nastavi i potpora u učenju i izradi seminarskih, maturalnih, diplomskih i znanstvenih radova.

– Možemo reći da su Geopriče ispričale najuspješniju godinu Parka prirode Papuk, a možemo i najaviti još bolju 2020. godinu jer nas tek čeka otvorenje Geo info centra u Voćinu. Nastavljamo hrabro koračati k cilju najposjećenije kontinentalne destinacije i veselimo se novoj turističkoj sezoni i svakom posjetitelju – riječi su Alena Jurenca, ravnatelja Javne ustanove Park prirode Papuk.

(PP Papuk)

- PROMO -

 

 

Povezane vijesti

Skip to content