Izostanak oborina u narednih dva do tri tjedna mogao bi znatno utjecati na kvalitetu proljetne sjetve

Zime u našim proizvodnim uvjetima više nisu tako bogate oborinama, a mijenja se i raspored oborina tijekom vegetacije. I ova je zima topla, bez značajnijeg izmrzavanja tla, stoga naši ratari uglavnom posežu za dopunskom obradom tla koja započinje zatvaranjem zimske brazde kojom se koliko toliko može sačuvati potrebna vlaga u tlu.

-Sve je učestalija pojava duljih razdoblja bez oborina, a svjedoci smo česte pojave nedostatka vlage već prilikom sjetve, odnosno klijanja i nicanja – upozorio je viši stručni savjetnik u Hrvatskoj poljoprivredno-šumarskoj savjetodavnoj službi Ljubomir Duvnjak.

-Zatvaranjem zimske brazde čuva se akumulirana vlaga prikupljena u tlu tijekom zime, stoga treba odabrati najpovoljniju dopunsku obradu uzimajući u obzir opskrbljenost gospodarstva poljoprivrednom mehanizacijom i opremom, zahtjeve poljoprivredne vrste koja se planira sijati i naravno, samo tlo koje obrađujemo. Uspjeh proizvodnje ratarskih i krmnih kultura uvelike ovisi o opskrbi vodom jer voda je neophodna za kvalitetno djelovanje gnojiva koje naši ratari već uvelike koriste za prihranu ratarskih kultura. Poljoprivrednici koji zakasne sa zatvaranjem zimske brazde i ako ne bude bilo oborina u naredna dva do tri tjedna, imati će problem sa proljetnom sjetvom, odnosno obradom tla zbog isušene i tvrde zemlje. Stoga skrećemo pozornost svim ratarima na pravodobno i pravilno zatvaranje zimske brazde što može biti odlučujuće za uspjeh proizvodnje već u početnom dijelu vegetacije ali i kasnije, tijekom ljetnih mjeseci – rekao je Lj. Duvnjak. (www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content