Na godišnjoj skupštini Ogranka Matice hrvatske Orahovica promovirana knjiga “Stoljeće Dalmatinaca u Feričancima”

Orahovački Ogranak Matice hrvatske održao je redovnu godišnju skupštinu predstavljajući svoj prošlogodišnji neumorni rad u čuvanju kulture šireg orahovačkog kraja. Predsjednik Ogranka Damir Najmenik uz video prezentaciju predstavio je iznimno aktivan rad Ogranka.

-Ogranak svoj rad i djelovanje zasniva na odrednicama pravila u cilju promicanja narodnog i kulturnog identiteta hrvatskog naroda na svim područjima kulturnog, umjetničkog, obrazovnog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva. Na tim osnovama, kao i na povijesnom kontinuitetu i tradiciji djelovanja Matice hrvatske na orahovačkom području, sačinjen je i program našeg rada u proteklom razdoblju koji je konkretno osmišljen kroz rad Predsjedništva Ogranka. U proteklom razdoblju organizirali smo niz književnih i znanstvenih susreta, izložbi i koncerata kako bi pokazali sve bogatstvo kulturnog dobra orahovice, ali i Lijepe Naše – izjavio je Najmenik.

U sklopu prikaza programa za tekuću godinu, predsjednik Ogranka naglasio je kako se uz redovne aktivnosti u 2020. godini planira predstaviti rad Ogranka u palači Matice hrvatske, te promoviranje knjige o izložbama “Nepoznata Orahovica” autora Duška Rađenovića.

Skupština Matice hrvatske 3 Custom

U nastavku skupštine promovirana je knjiga “Stoljeće Dalmatinaca u Feričancima”, koju su nazočnima predstavili članovi Udruge “Feričanci-Dalmatinska Zagora” Marijan Marunica, Emica Parašilovac, Jasna Jurković, etnologinja i arheologinja Zavičajnog muzeja Našice i kroničar orahovačkog kraja, te povjesničar amater Duško Rađenović koji je svojim materijalom obogatio knjigu.

O nastanku knjige u uvodu je pričala Emica Parašilovac, a o ciljeva izdanja govorio je dopredsjednik udruge Marijan Marunica.

-Veze Orahovice i Feričanaca su dugotrajne i čvrste i zato mi je posebna čast što smo upravo ovdje dobili prigodu promovirati naše projekt. Ova monografija je dobila takve dimenzije koje mi nismo ni očekivali. Sve je krenulo od želje grupe entuzijasta koja je zaključila da, ako mi ne zabilježimo dolazak naših djedova prije 100 godina u Feričance, to će otići u zaborav. Mi smo samo htjeli nešto zabilježiti, ništa veliko, ali kako je vrijeme prolazilo entuzijazam je rastao. Dobili smo veliku podršku i nastao je veliki projekt u čijem su nastajanju sudjelovali i sveučilišni profesori. Naši preci većinom su došli s područja Hrvaca, a riječ je o preko 700 ljudi, odnosno oko 160 obitelji koje su se naselile u ove krajeve dolazeći isključivo trbuhom za kruhom. Monografija se besplatno dijeli zahvaljujući brojnim sponzorima kako bi ova priča dobila svoj nastavaka i čuvala se vječno – rekao je Marunica.

Skupština Matice hrvatske 4 Custom

Na kraju Skupštine odrađen je i mini izborni dio s obzirom na to da dvije članice Predsjedništva, Ivana Pavelić i Jelena Mihelčić nisu u mogućnosti raditi u istom, te su iz tog razloga za nove članice izabrane profesorica Sanja Karafa i Sonja Gluvaković-Gotler.

Skupštinu su uveličali i pozdravili pročelnica JUO Grada Orahovice Marija Šafer i  predsjednica Ogranka MH Slatina Zorica Varga, a poseban štih dao joj mladi glazbenik Borna Gernhard odsviravši dvije skladbe na gitari.

(www.icv.hr, vg)

[g-gallery gid=”582455″]

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content