KUD Crkvari održali godišnju skupštinu: Malo društvo veliki čuvar tradicijske kulture orahovačkog kraja

U prepunom mjesnom domu Crkvari, Kulturno-umjetničko društvo Crkvari održalo je svoju redovnu godišnju skupštinu kojoj je još jednom potvrdilo svoj marljiv i naporan rad u promicanju kulturne baštine, folklora te tradicionalne slavonske pjesme i običaja. Predsjednik Ivica Podboj  predstavio je izvješće o radu naglasivši kako je društvo i u proteklom razdoblju imalo niz aktivnosti, kako u svom mjestu i gradu Orahovici tako i diljem Hrvatske te u inozemstvu.

-Nastupali smo diljem Lijepe Naše, potom u Mađarskoj, Francuskoj i BIH, a s posebnim zadovoljstvom ističem nastup na snimanju  HRT-ove emisije Lijepom Našom u Slatini. Posebno smo svi iz društva ponosni na organizaciju naše manifestacije Dan svetog Lovre u sklopu koje smo po treći puta pripremili sadržaj ‘Stara jela za novo doba” u kojem smo pripremali stara slavonska jela na onaj tipičan domaći način i time promovirali naše običaje. Nažalost, našu najveću manifestaciju ”Crkvaračko prelo” nismo mogli održati zbog problema s podlogom u orahovačkoj sportskoj dvorani, a ali tijekom ove godine i taj ćemo sadržaj vratiti u kulturni kalendar našeg grada – rekao je Podboj te kroz plan rada naglasio:

Predsjednik KUD a Crkvari Ivica Podboj

-U ovoj godini cilj je obilježiti 25 godina rada našeg društva, za što ćemo i objaviti knjigu. Nastavit ćemo s našim tradicionalnom manifestacijama, a već sada se puni kalendar nastupa diljem Hrvatske, a  imamo poziva i u druge zemlje. – zaključio je Podboj, a autor knjige i tajnik društva Ivan Grgurić dodao:

-Knjiga je već tekstualno gotova i složena, potrebno ju je samo malo doraditi  s obzirom na to da smo s projektom izrade krenuli još prije nekoliko godina pa treba osvježiti podatke. Vjerujem kako će ista biti lijep i trajan spomenar ovog društva – rekao je Grgurić.

KUD Crkvari poznat je po izradi dokumentarnih filmova pa su tako iz njih dva dugometražna u produkciji HRT-a, ali isto tako i onih kraćih promotivnog karaktera. Tako bilo i ovoga puta, na kraju skupštine, predstavljen je 10-minutni video uradak autora Vladimira Grgurića o još jednoj tradiciji društva, a to je sudjelovanje na ljetnoj manifestaciji ”Lito folklora” u Svetom Filip Jakovu gdje su Crkvarčani u ljeto 2019. boravili po peti puta od čega treći puta bili dio obilježavanja Dana općine.  Rad društva pohvalili su i brojni gosti među kojima članovi Muške pjevačke skupine ”bećarine” koja djeluje pri KUD-u ”Tena” Đakovo, Emina Mužar predsjednica KUD-a ”Manuel” Feričanci, Vera Cingel predsjednica KUD-a  ”Čačinci”, a zatim se biranim riječima obratio i jedan od najvećih hrvatskih stručnjaka za folklor i tamburicu Duško Topić te na kraju i orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin. KUD Crkvari je malo društvo, ali veliki čuvar kulturne baštine orahovačkog kraja. (www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content