ŠUMARIJA VOĆIN UZ ARBORETUM LISIČINE IMA JOŠ JEDNU SPECIFIČNOST Prekrasne šume jela naš su dašak planine u Slavoniji

Uz poznati Arboretum Lisičine, koji je pravo bogatstvo biljnih vrsta, Šumarija Voćin, koja njime gospodari, može se pohvaliti još jednom specifičnošću kojom se izdvaja od ostalih šumarija na našem području, odnosno pod Upravom šuma Slatina. Riječ je o prekrasnim šumama jele, koje s 2 489 hektara površine čine gotovo četvrtinu ukupne površine pod šumama kojima gospodari Šumarija Voćin, a koje se protežu na 10 430 hektara.

ŠUMA UVIJEK I U SVIM FAZAMA

– Šumarija Voćin ima četiri gospodarske jedinice. To su Jovanovica, Đedovica-Trešnjevica, Medveđak-Kusac i Jovac-slana voda. Uz niže terene, naša šumarija u Slavoniji ima i četiri vrha koja prelaze 800 metara nadmorske visine i na tim dijelovima se nalaze sastojine bukve i jele, odnosno predstavljaju planinsku šumu – kaže Antun Rap upravitelj Šumarije Voćin, koja danas ima 63 zaposlena.

rap Custom

Na području gdje raste jela, njome se gospodari na jedan drugačiji način, objašnjava A. Rap, koji kaže kako je riječ o tzv. prebornom načinu.

– Kod redovnog gospodarenja šumom, sastojine se u oplodnoj sječi dovršno posijeku, odnosno, ono što laici znaju reći: sasjekli su cijelu šumu, iako to nije točno. Dakle, siječe se drvo koje je doseglo svoju tehničku i ekonomsku zrelost, a ispod, na tlu, već niče nova, mlada šuma. Kod prebornog gospodarenja princip je drugačiji – budući da se prebire po cijeloj površini, na tom dijelu šuma je uvijek ista i moguće je vidjeti stabla u različitim stadijima rasta, od mladice do starih stabala, na istom području, cijele godine – objašnjava A. Rap.

Površina šume pod jelama povećala se u posljednjih deset godina – budući da je riječ o vrsti kojoj klima i tlo odgovaraju, sama izvrsno pomlađuje vlastito područje. – U prošlih 10 godina s dvije nove gospodarske osnove, površina pod preborom je s 1900 narasla na skoro 2500 četvornih metara. Etat naše šumarije je oko 59 000 kubika godišnje, od čega je 15 000 kubika u preboru i mijenja se, jer ovisno o tome gdje se pojavi jela, tako pomičemo i način gospodarenja prema preboru – kaže upravitelj.

ljepote 3 Custom

SMREKIN POTKORNJAK „OSUŠIO“ 7500 KUBIKA

Na području ove Šumarije kod mještovitih prirodnih sastojina nemaju puno šteta nastalih uslijed vremenskih neprilika, no bilježe veću štetu na smrekama unatrag posljednjih šest godina.

– Na jedinici Đedovica u posljednjih šest godina osušilo se oko 7500 kubika smreke, od čega, možemo reći oko 3000 kubika „u komadu“. Posljedica je to, nažalost, sušnih godina, visokih temperatura i najezde smrekovog potkornjaka, sekundarnog štetnika koji napada oslabljena stabla i izaziva njihovo sušenje. Zbog toga danas gotovo više i nemamo ovu kulturu u našoj šumariji – kaže A. Rap.

Šumarija redovno provodi pomlađivanje šuma i sve druge aktivnosti vezane uz gospodarenje šumama, vodi brigu o Arboretumu te lovstvu, zahvaljujući lovačkoj kući Đedovica, a koja se nalazi na njihovom području.

Mjesto je to na kojem lovni turizam dolazi do velikog izražaja, budući da su u posljednje tri godine zabilježili više od 800 noćenja godišnje, uglavnom lovaca i to iz cijele Europe: od Norveške, Finske, Španjolske, Austrije, Njemačke, Francuske, Italije i Slovenije. Prirodne ljepote, mir, životinje i dobri domaćini razlog su zbog kojih se većina njih vraća već desetljećima. (www.icv.hr, mlo)

ljepote 1

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content